نگهداری درخت اکالیپتوس

آموزش پرورش و نگهداری از درخت اکالیپتوس و آشنایی با آفات آن، در ادامه به اصول و شرایط نگهداری از گیاه اکالیپتوس خواهیم پرداخت و خواهیم گفت که چه خاک، کود، نور، دما و آبیاری ای مناسب این گیاه است.

شرایط نگهداری درخت اکالیپتوس
شرایط نگهداری درخت اکالیپتوس

 

از جمله گیاهان بسیار مقاوم به تغییر شرایط محیطی می توان اکالیپتوس را نام برد. این گیاه علاوه بر زیبایی دارای خواص دارویی بسیار زیادی است و دارای محبوبیت زیادی بین افراد در سراسر جهان است. اگر شرایط مناسب برای رشد آن را فراهم کنید می توانید به سادگی این گیاه زیبا را در منزل نیز پرورش دهید. در ادامه به بررسی فاکتورهای محیطی موثر بر رشد اکالیپتوس و شرایط نگهداری این گیاه در منزل خواهیم پرداخت.

 

اکالیپتوس با نام علمی Eucalyptus sp و نام انگلیسی Gum tree از جمله درختان بسیار زیبا و بومی استرالیا می باشد. این گیاه از خانواده  Myrtaceae بوده و دارای گونه های مختلفی است ( بیش از 500 گونه متفاوت از این گیاه یافت شده است ) و هم اکنون در قسمت های مختلفی از جهان کشت می شود. این گیاه زیبا مقاومت خوبی نسبت به شرایط محیطی و شوری خاک متفاوت دارد و به سرعت می تواند با محیط های متفاوت سازگار شود.

 

برگ های سبز رنگ و ساقه ای قهوه ای رنگ دارد و می تواند تا 10 متر نیز رشد کند و دارای گل هایی به رنگ لیمویی است.  علاوه بر توانایی سازگاری با محیط ، خواص دارویی آن نیز بر محبوبیت اکالیپتوس افزوده است. علت اینکه به نام gum tree نامگذاری شده است نیز کاربرد صمغ این گیاه در تولید آدامس است. عامل موثری بر رشد مناسب این گیاه تاثیر دارند که به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

 

نام گیاه: اکالیپتوس

نام علمی گیاه: Eucalyptus sp

خانواده گیاه: Myrtaceae

بومی: استرالیا

 

 

خاک مناسب برای پرورش گیاه اکالیپتوس

خاک مناسب از مهمترین و اولین نیازهایی است که باید در مورد آن صحبت کنیم. به طور کلی دو نوع خاک مختلف برای کاشت گیاهان وجود دارد و می توان آن ها را به دو دسته خاک های سبک و سنگین تقسیم بندی نمود.

 

حالا به بررسی تفاوت بین این دو نوع می پردازیم. خاک های سنگین به خاک هایی گفته می شود که دارای بافت فشرده هستند و آب از میان آن ها به سختی عبور می کند. این نوع خاک های دارای تهویه کمتری هستند و از مواد مختلفی نیز تشکیل می شوند. بافت این نوع خاک ها ریز تر بوده و به همین دلیل به خاک های سنگین معروف هستند. در مقابل خاک های سنگین نوعی دیگری از خاک ها به نام خاک های سبک وجود دارند که دارای بافتی درشت تر هستند می توانند به راحتی آب را از میان خود عبور دهند.

 

خوشبختانه اکالیپتوس حساسیت زیادی به نوع خاک مورد استفاده برای کاشت ندارد و تقریبا می تواند در هر نوع خاکی رشد کند اما خاک حاصلخیز برای رشد آن ها بهتر است. استفاده از خاک های سنگین برای کاشت گیاه به دلیل عبور ندادن مناسب آب غیر مجاز است. به عنوان مثال می توانید از ترکیب خاک برگ به اضافه خاک معمولی باغچه برای کاشت این گیاه استفاده کنید.

 

توصیه می شود از کودهای حیوانی برای رشد گیاه استفاده نکنید زیرا سبب کند شدن رشد گیاه خواهد شد. پس از کاشت این گیاه می توان برای گیاهانی که تازه روییده شده اند از کود هایی  با فرمول ۱۰-۱۰-۵ و یا ۱۰-۱۰-۱۰ استفاده کرد اما دیگر نیازی به استفاده از کود برای گیاهانی که چند سال است روییده شده اند نیست.

شرایط نگهداری گیاه اکالیپتوس

 

از لحاظ ph این درختان ph بین 5.5 تا 6.4 را برای رشد مناسب می پسندند. در غیر این صورت اگر میزان ph از 7 بیشتر باشد اکالیپتوس نمی تواند برای رشد خود آهن جذب کند و در این صورت برگ های آن زرد شده و پس از مدتی نیز برگ های زرد گیاه فرو می ریزند. پس میزان ph خاک برای رشد مناسب گیاه باید تنظیم شده باشد.

 

البته می توان از جمله دلایل دیگر که سبب زرد شدن برگ های گیاه می شوند را کمبود میزان منگنز دریافتی توسط گیاه نیز عنوان نمود. برای برطرف کردن این مشکل می بایست از کود کمپوست ارگومیکس برای تامین مواد مغذی برای رشد گیاه که در خاک موجود نیستند استفاده نمود.

 

 

آبیاری مناسب برای پرورش درخت اکالیپتوس

آبیاری نیز از مهمترین عواملی است که بر رشد هر نوع گیاهی تاثیر مستقیم دارد. نمی توان تاثیر آبیاری بر رشد گیاه را نادیده گرفت. گیاهان مختلف نیازهای آبی متفاوتی دارند که از این لحاظ با هم متفاوت هستند. برخی از گیاهان نیاز آبی کمی دارند و باید به صورت هفتگی آبیاری شوند اما برخی دیگر باید روزانه و به تعداد دفعات زیاد آبیاری شوند. میزان و تعداد دفعات آبیاری برای گیاهان با توجه به تغییر فصل متفاوت است و در فصول سرد سال میزان آبیاری کمتر از فصول گرم سال است.

حتما بخوانید  شرایط نگهداری گل شمعدانی پیچ به همراه روش تکثیر و پرورش آن

 

آبیاری بیش از اندازه برای هیچ نوع گیاهی نه تنها مناسب نیست بلکه سبب پوسیدگی ریشه های گیاه و زرد شدن برگ های گیاه خواهد شد. پس تنظیم کردن میزان و تعداد دفعات آبیاری از مهمترین شرایطی است که بادی برای هر نوع گیاه به درستی رعایت شود تا هم سلامت گیاه حفظ شود و هم طراوت و زیبایی گیاه.

 

از ویژگی های این گیاه عدم نیاز آن به آبیاری زیاد می باشد. به این معنا که گیاهان بیشتر در زمانی که تازه روییده شده اند و به عبارت دیگر تا 5 سالگی به آبیاری نیاز دارند و از آن به بعد حتی اگر آبیاری آن ها فراموش شود هم مشکلی در رشد این گیاهان به وجود نخواهد آمد. زیرا این گیساهان دارای ساختاری هستند که می توانند آب مورد نیاز خود را به وسیله ریشه ها از خاک تامین نمایند و در صورت عدم وجود آب نیز در برابر خشکسالی بسیار مقاوم هستند.

 

آبیاری گیاه را زمانی انجام دهید که خاک گیاه کاملا خشک شده باشد زیرا در غیر این صورت آب در ریشه های گیاه انباشته شده و سبب پوسیدگی ریشه های گیاه خواهد شد.

 

 

نور مناسب برای نگهداری گیاه اکالیپتوس

نور نیز از مهمترین عواملی است که تاثیر بسزایی در رشد گیاهان مختلف دارد و نمی توان تاثیر آن را نادیده گرفت. محدوده نوری مناسب برای گیاهان مختلف با یکدیگر متفاوت است. در این محدوده نوری گیاهان رشد بهتری دارند. مثلا برخی از گیاهان برای رشد مناسب خود به نور کامل و مستقیم خورشید نیاز دارند و در صورتی که این میزان نور را دریافت نکنند نمی توانند رشد مناسبی داشته باشند. برخی دیگر از گیاهان فقط نور غیر مستقیم خورشید را برای رشد خود ترجیح می دهند و برخی دیگر از گیاهان سایه پسند هستند.

 

این گیاه به هیچ وجه آفتاب گریز و سایه پسند نیست بلکه به نور مستقیم و کامل خورشید برای رشد نیاز دارد. برای کاشت گیاه می بایست آن را در مکانی که تابش مستقیم خورشید را دریافت می کند بکارید. اگر میزان نوری که به گیاه می رسد مناسب نباشد ساقه های گیاه بیش از اندازه بلند خواهند شد و مقاومت کافی نیز نخواهند داشت.

 

نکته : وزش باد به شدت برای این گیاه مضر است و سبب آسیب رسیدن به گیاه خواهد شد.

 

 

دمای مناسب برای نگهداری درخت اکالیپتوس

دما هم از فاکتورهای مهم در رشد گیاهان است. محدوده دمایی مناسب برای رشد گیاهان با توجه به ساختار درونی گیاه و شرایط اقلیمی که گیاه در آن زندگی می کند متفاوت است. برخی از گیاهان نسبت به افزایش یا کاهش دما مقاوم هستند اما برخی دیگر نسبت به تغییرات دمایی از خود واکنش نشان می دهند و صدمه می بینند.

 

در محدوده دمایی تعیین شده گیاهان رشد بهتری دارند و باید شرایط مناسب دمایی را برای گیاهان نتظیم کرد. این گیاهان نسبت به سرد شدن هوا حساسیت دارند و نمی توانند رشد کنند. دمای مینیمم که می تواند برای این گیاهان قابل تحمل باشد دمای 23 درجه فارنهایت است. بهترین زمان برای رشد این گیاهان فصول گرم سال مانند تابستان است. در صورت پایین بودن بیش از حد دمای هوا برگهای این گیاه خشکیده خواهد شد.

 

 

آفات اکالیپتوس

مانند سایر گیاهان اکالیپتوس نیز ممکن است درگیر حمله آفات شود هرچند به دلیل سازگاری و مقاومت بالا معمولا دچار آفت نمی شود از جمله این افات می توان به پروانه برگخوار اكالیپتوس (كرم برگخوار مصری) اشاره نمود که سبب ایجاد حفره در برگ های گیاه خواهد شد.

پرورش درخت اکالیپتوس

البته نیازی به استفاده از سم برای از بین بردن این حشرات نیست. از جمله موارد دیگر می توان به زنگ اکالیپتوس نیز اشاره نمود که سبب ایجاد شدن نقاط نارنجی رنگ بر روی برگ های گیاه خواهد شد. سفیدک آرد آلود نیز نوعی قارچ است که ممکن است گیاه شما را درگیر کند.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 1 =

همچنین بخوانید
گل ابری یک گیاه زینتی زیبا و محبوب است که به دلیل شکوفه‌های زرد، آبی و بنفش متنوع خود، جذابیت خاصی به باغ‌ها و بالکن‌ها اضافه می‌کند. این گل دارای رشد سریع و مقاومت به شرایط آب و هوایی مختلف است که آن را به انتخاب مناسبی برای عاشقان گل و گیاه تبدیل می‌کند.