طرز تهیه نان خرمایی
نان خرمایی یا رول پیچ خرمایی یکی از شیرینیهایی است که طرفداران بسیاری دارد. این نوع نان قدمت بسیاری در بین ایرانیان دارد و از قدیم موردتوجه بوده است. نوعی از این نان خرمایی در شهر کرمانشاه پخته میشود و مخصوص این شهر است. این شیرینی را میتوانید بهعنوان دسر، عصرانه و یا در وعده صبحانه یا افطار میل کنید. این شیرینی به دلیل داشتن خرما و گردو بسیار مقوی است و فواید بسیاری برای شما دارد. در این بخش از مجله آشپزی نیک استار قصد داریم تا شما را با طرز تهیه یکی از انواع نان پیچ خرماییهای خوشمزه آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
اگر از آن دسته از افرادی هستید که طعم خرما و خرمای پختهشده برایتان خوشایند است حتماً این دستور را امتحان کنید و از طعم دلچسب آن لذت ببرید. حتی اگر از آن دسته از افرادی هستید که طعم خرما را نمیپسندید بازهم به شما پیشنهاد میکنیم که برای یکبار هم که شده از این دستور استفاده کنید، مطمئن باشید ضرر نمیکنید!
مواد لازم جهت تهیه نان پیچ خرمایی یا رول پیچ خرمایی
مواد اصلی برای تهیه نان
پودر خمیرمایه ۱۱ الی ۱۵ گرم یا نصف قاشق غذاخوری
شکر یک قاشق غذاخوری سر پر
روغن مایع ۱۱ گرم
شیر نصف لیوان
آب به مقدار لازم
نمک نصف قاشق چایخوری
تخممرغ سه عدد، دو عدد زرده و یک عدد سفیده برای رو مال و دو عدد سفیده و یک عدد زرده برای درست کردن خود نان
آرد سفید همهکاره دو لیوان، توجه کنید که بهتر است مقدار بیشتری آرد داشته باشید تا در صورت لزوم به مواد اضافه کنید
کنجد و سیاهدانه برای تزیین
مواد لازم برای تهیه مواد میانی
خرما سی عدد
گردو خردشده یک پیمانه
دارچین به میزان دلخواه
کره ۱ قاشق غذاخوری
حال که مواد لازم را باهم مرور کردیم به سراغ دستور تهیه این نان خوشمزه میرویم.
طرز پخت نان خرمایی
مرحله اول: ابتدا شیر را به حالت ولرم دربیاورید، در این مرحله دمای شیر بسیار مهم است و نه باید انقدر داغ باشد که وقتی دستتان را درون آن میزنید انگشتتان را بسوزاند و نه انقدر سرد باشند که باعث شود خمیرمایه عمل نیاید. بهجای شیر میتوانید از آب ولرم نیز استفاده کنید اما شیر طعم بهتری به نان شما خواهد داد.
حال شکر را به شیر ولرم اضافه کنید و کمی هم بزنید پسازآن خمیرمایه را به آنها اضافه کنید و اندکی هم بزنید. در این مرحله سعی کنید تا جایی که امکان دارد از قاشق یا ظرف فلزی استفاده نکنید.
سپس روی مواد با پارچهای بپوشانید و آن را در جای تاریک و نسبتاً گرمی قرار دهید تا خمیرمایه بهخوبی عمل بیاید میتوانید آن را داخل کابینت بگذارید.
مرحله دوم: پس از حدود ده الی ۲۰ دقیقه خمیرمایه شما عمل میآید و مواد کمی پف خواهند کرد ور خواهند. آمد حال نوبت اضافه کردن تخممرغ است. تخممرغها را بشکنید دو عدد زرده و یک عدد سفیده برای رو مال نان کنار بگذارید و دو عدد سفیده و یک عدد زرده را بهخوبی با چنگال هم بزنید تا تقریباً مایع یکدستی ایجاد شود.حال روغن مایع و مایهخمیر را به تخممرغها اضافه کنید و کمی هم بزنید.
مرحله سوم: حال نمک و سپس آرد را کمکم به مواد اضافه میکنیم دقت کنید که هر بار مقداری آرد اضافه کنید و مواد را هم بزنید و سپس مقدار دیگری آرد اضافه کنید. آرد را بهیکباره روی مواد نریزید. این کار را تا جایی ادامه دهید که خمیر شما خوب و یکدست شود و دیگر به دست نچسبد.
مرحله چهارم: حال کف ظرف غیرفلزی مقداری آرد بپاشید و خمیر آمادهشده را درون آن قرار دهید. دقت کنید که اندازه ظرف بزرگتر از خمیر شما باشند چراکه خمیر قرار است عمل بیاید و پف کند بنابراین بهتر است ظرف مناسبتری انتخاب کنید تا خمیر از کنارههای ظرف بیرون نریزد. حال روی ظرف خود را با پارچهای ضخیم بپوشانید و خمیر را در محلی تقریباً گرم قرار دهید و حدود یک ساعت به آن زمان بدهید تا عمل بیاید.
با توجه به نوع خمیرمایهای که استفاده کردهاید ممکن است زمان عمل آمدن خمیر شما از نیم ساعت تا دو ساعت متغیر باشد اگر بیش از دو ساعت گذشت و خمیر پف نکرد خمیرمایه شما نامناسب و یا تاریخمصرف گذشته است. در حین عمل آمدن مرتب چک کنید که آیا خمیر آماده است یا خیر. برای این کار کافی است پارچه روی ظرف را کنار بزنید و با انگشت درون خمیر بزنید اگر حالت کمی ارتجاعی داشت و یا دیدید که خمیر بهاندازه کافی پفکرده، خمیر شما آماده است.
مرحله پنجم: میتوانید حین انتظار برای عمل آمدن خمیر مواد میانی را آماده کنید. برای این کار خرماهای خود را بشویید، آنها را درون ظرف مناسبی ریخته و مقداری آب نسبتاً گرم روی آنها بریزید و اجازه دهید یک ربع تا ۲۰ دقیقه درون آب بماند. پسازاین مدت آب آنها را دور بریزید و پوست آنها را جدا کنید. متوجه خواهید شد که آب باعث شده تا پوست خرما بهراحتی جدا شود.
پسازاینکه پوست خرماها را جدا کردید آنها را درون ماهیتابه بریزید شعله گاز را روشن کنید و آن را روی حالت خیلی کم قرار دهید. کره را در ماهیتابه بریزید تا آب شود و خرماها را با آن مخلوط کنید.
مرحله ششم: خرماها را با چنگال خوب له کنید. خرماها را خوب تفت بدهید و دو الی سه دقیقه مانده به پایان کار دارچین را به میزان دلخواه به آن اضافه کنید سپس خوب هم بزنید تا بوی خوشایند دارچین و خرما آزاد شود و شعله را خاموش کنید. حال میتوانید گردو را نیز به آن اضافه کنید و باهم مخلوط کنید. مواد میانی شما آماده است. به سراغ خمیر خود بروید.
مرحله هفتم: دستهای خود را به آرد آغشته کنید و یا از دستکش استفاده کنید. روی سطح صافی اندکی آرد بپاشید و با وردنه خمیر را روی آن صاف کنید.
خمیر را به حالت مستطیلی دربیاورید اما اگر گرد نیز شد نگران نباشید با خطی فرضی خمیر را از وسط به دونیم تقسیم کنید و نیمی از آن را به مواد آغشته کنید. مواد میانی را بهخوبی روی نیمی از خمیر پخشکنید تا تمام قسمتهای آن را بپوشاند.
اگر دوست دارید که دانه های گردو درشت تر باشد و زیر دندان بیاید میتوانید در این مرحله اندکی گردو درشت تر به مواد اضافه کنید.
حال بهآرامی نیمه دیگر خمیر را روی نیمه اول برگردانید تا بر رویهم منطبق شوند.
میتوانید در این مرحله اضافههای اطراف خمیر را ببرید تا حالتی مستطیل شکل به خود بگیرد.
حال برشهای عمودی دو الی سه سانتی روی خمیر بزنید. نوارهای بهدستآمده را ۵ الی ۶ بار به دور خود بپیچانید.
آنها را گرد کنید مانند شکل.
میتوانید نانها را به هر شکل دلخواه دیگری که دوست دارید دربیاورید. حال نانهای شما شکلگرفتهاند بهتر است حدود ۲۰ دقیقه دیگر به خمیرها استراحت دهید.
مرحله هشتم: پسازاین مدت میتوانید نصف یک عدد گردو را در وسط گردی نان برای تزیین قرار دهید. حال زردهها و سفیده تخممرغی که نگهداشته بودید را خوب هم بزنید تا تقریباً یکدست شود. میتوانید اندکی زعفران . یک قاشق شیر نیز به آن اضافه کنید تا هم رنگ بهتری بگیرد و هم خوش عطر تر شود.
سپس با یک قلمموی آشپزی تخممرغ را بهخوبی روی نانها بمالید. اطراف نان را نیز با این ماده به پوشانید تا هنگام پخت نسوزد و بهخوبی طلاییرنگ شود. در آخر میتوانید روی آن کنجد یا سیاهدانه برای تزیین بپاشید.
مرحله آخر: اگر از فر استفاده میکنید آن را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد از قبل گرمکنید و سپس نان خرمایی ها را درون سینی فر قرار داده و در فر بگذارید و اجازه دهید تا به مدت 15-20 دقیقه بپزد تا روی آن کاملاً طلایی شود. اگر نانها پختند ولی روی آن طلایی نشد میتوانید از قسمت گریل فر استفاده کنید؛ اما اگر از ماکروویو استفاده میکنید اجازه دهید که با دمای ١٨٠ درجه سانتیگراد در حالتی که تصویر میبینید گرم شود. سپس روی توری فلزی آن کاغذ روغنی پهن کنید و آنها را روی آن قرار دهید.
اجاره تا یک ربع تا ۲۰ دقیقه بهخوبی بپزد. در پایان مرحله پخت اگر هنوز نان خرماییهای شما خام بودن میتوانید ۵ دقیقه دیگر نیز به آن زمان بدهید و اگر روی آن بهخوبی طلایی نشده بود میتوانید از حالت گریل استفاده کنید. فقط بین این مدت مرتب چک کنید تا نانهای شما نسوزند و یا سفت نشوند. میتوانید از حالت پخت پیتزا در مایکروفرهای سولاردوم نیز برای پخت نان استفاده کنید که مدتزمان بیشتری طول میکشد.
پس از پخت، اجازه دهید که نانها خنک شوند و آنها را سرو کنید. نوش جان
نکات پخت
دقت کنید که میزان خرما در این نان اختیاری است و اگر دوست دارید که طعم خرما در نان شما قویتر باشد میتوانید از تعداد بیشتری خرما برای مواد میانی استفاده کنید.
اگر دوست دارید که نام شیرینتری داشته باشید میتوانید میزان شکر را بهدلخواه اضافه کنید.
منبع: نیک استار
4 پاسخ
سلام. میشه بگید این نان ها چند روز ماندگاری دارن؟ تا چند روز نرم می مونن؟ میشه تو فریزر نگهشون دارم؟
سلام و درود
دوست عزیز. یک هفته ای ده روز اگر در ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید نان ها نرم باقی می مونن. بله توفریزر برای یک ماه می تونید نگهداری کنید بیشتر از این مدت طعم و بافت نون تغییر پیدا می کنه.
چند تا از شیرینی هایی که تو سایت آموزش دادید رو قبلا درست کردم همه خوب شدن. امروزم این نان خرمایی رو درست کردم عالی شد. خواستم بگم خیلی ممنون
سلام و درود
خواهش می کنم دوست عزیز خوشحالیم که از رسپی های سایت راضی بودید.