wbc در آزمایش ادرار بارداری
WBC در ادرار شاخصی است برای بررسی مقدار گلبول سفید. چنانچه در ادرار گلبول‌های سفید مشاهده شود نشانه اختلال در عملکرد کلیه‌ها یا مثانه می‌باشد.

wbc در آزمایش ادرار چیست

wbc در آزمایش ادرار چیست؟ و مقدار طبیعی و استاندارد آن چقدر است؟ یکی از مواردی که در آزمایش ادرار مورد بررسی قرار می‌گیرد wbc یا تعداد گلبول‌های سفید می‌باشد.

یکی از متداول ترین و ساده ترین آزمایش‌ها برای بررسی وضعیت سلامتی فرد آزمایش ادرار می‌باشد. معمولا از آزمایش ادرار برای بررسی عملکرد و کارایی مجاری ادراری، کلیه‌ها و گاها کبد استفاده می‌شود. معمولا آزمایش ادرار به همراه آزمایش کشت ادرار و آزمایش آنتی بیوگرام انجام می‌شود. همانطور که در تفسیر کامل آزمایش ادرار گفتیم در آزمایش ادرار مواردی مانند رنگ، شفافیت، بو، مقدار ph، وجود پروتئین، گلوکز، کتون، کریستال، باکتری و گلبول‌های سفید و قرمز مورد بررسی قرار می‌گیرد. یکی از مواردی که در آزمایش ادرار مورد بررسی قرار می‌گیرد wbc یا تعداد گلبول‌های سفید می‌باشد. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

wbc در آزمایش ادرار چیست

 

وجود گلبول سفید در ادرار نشانه چیست؟

اصولا در ادرار نباید گلبول سفیدی وجود داشته باشد. وجود گلبول های سفید در ادرار در اصطلاح پیوری نامیده می شود. در حالت طبیعی گلبول های سفید در ادرار وجود ندارند زیرا کلیه ها مانع از ورود سلول های خونی به ادرار می شوند و چون خون با ادرار در تماس نمی باشد پس سلول های خونی امکان ورود به ادرار را ندارند.

بنابراین در ادرار سالم نباید گلبول سفیدی مشاهده شود و وجود گلبول های سفید در ادرار نشانه اختلال در عملکرد کلیه ها یا مثانه می باشد. عفونت کلیه یا مثانه و سنگ کلیه از جمله دلایل وجود گلبول سفید در ادرار می باشند. در آزمایش ادرار چنانچه گلبول های سفید مشاهده شوند ممکن است نیاز به تکرار آزمایش و بررسی نمونه های ادراری بیشتر باشد.

پیوری چنانچه بدون عامل باکتری ایجاد شده باشد ممکن است نشانه ای از ابتلا به سل، سنگ های سیستم ادراری یا تومورهای بدخیم باشد که باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

 

مقدار طبیعی wbc

به طور معمول در آزمایش ادرار نباید wbc  یا گلبول‌های سفید مشاهده شود و حداکثر آن بین صفر تا چهار می باشد.

wbc در آزمایش ادرار بارداری

 

دلایل وجود گلبول سفید در ادرار چیست؟

WBC در ادرار شاخصی است برای بررسی مقدار گلبول سفید. چنانچه در ادرار گلبول‌های سفید مشاهده شود نشانه اختلال در عملکرد کلیه‌ها یا مثانه می‌باشد. از متداول ترین دلایلی که باعث وجود گلبول های سفید در ادرار می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • سنگ کلیه: سنگ کلیه در مردان شایع تر از زنان می باشد. سنگ کلیه یکی از دلایل وجود گلبول های سفید خون در ادرار می باشد . زیرا سنگ کلیه باعث انسداد ادرار از طریق پیشابراه و خارج از بدن می شود در نتیجه هنگامی که ادرار وارد مثانه می شود سنگ باعث جراحت و خراش برداشتن دیواره مجرای ادرار می شود و از آن جایی که در بدن بلافاصله پس از هر زخم و جراحتی گلبول های سفید برای پیشگیری از عفونت و التهاب ناشی از جراحت به محل جراحت وارد می شوند پس در مثانه مقدار زیادی گلبول سفید تولید شده که همراه با ادرار خارج می شوند. سنگ کلیه باعث درد بسیار شدید و اسپاسم مثانه خواهد شد و همچنین باعث می شود ادرار شما در حجم خیلی کمی تخلیه شود. درمان سنگ کلیه معمولا زمان بر است. در سنگ های کوچک شما باید مقدار زیادی آب بنوشید تا سنگ ها از مجاری ادراری شسته شده و دفع گردند ، برای کاهش درد می توانید از مسکن ها استفاده نمایید. در سنگ های بزرگ ممکن است پزشک اقدام به جراحی برای خارج نمودن سنگ ها کند یا این که از امواج صوتی برای شکستن سنگ ها استفاده نماید. اگر در ادرار شما عفونت وجود داشته باشد نیز پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.

wbc در ادرار چیست

 

  • عفونت مثانه: التهاب و عفونت مثانه در زنان بسیتار شایع بوده و یکی از دلایل ورود گلبول سفید به ادرار می باشد. در این بیماری باکتری ها از طریق مجاری ادرار به بدن وارد می شوند که در نهایت باعث آلوده شدن مثانه می شوند. گلبول های سفید برای مقابه با این عفونت به مثانه وارد شده و همراه ادرار خارج می شوند. عفونت یا التهاب مثانه معمولا به عنوان تکرر ادرار شناخته میش ود. بوی تند و تیز ادرار، کدر و تیره شدن رنگ ادرار و سوزش و درد هنگام دفع ادرار از نشانه های ابتلا به عفونت مثانه می باشد. برای درمان می توان از مسکن های مناسب استفاده نمود. نوشیدن آب کافی و پرهیز از انجام رابطه جنسی تا چند روز از مواردی است که باعث تسریع در درمان عفونت مثانه می شوند. استفاده از آب تمشک یا آب آلبالو نیز برای از بین رفتن عفونت مثانه مناسب می باشد. چنانچه با این درمان های خانگی عفونت مثانه بهبود پیدا نکرد لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا برای شما آنتی بیوتیک مناسب با شدت عفونت تجویز کند. دوره مصرف آنتی بیوتیک را کامل کنید حتی اگر علائم بیماری از بین رفته باشد.

wbc چیست ادرار

 

  • پیلونفریت: پیلونفریت یک نوع عفونت کلیه ناشی از وجود باکتری در کلیه ها می باشد. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند. از نشانه های این بیماری درد و تب و لرز می باشد که مشابه عفونت مثانه اما با شدتی بیشتر می باشد. ممکن است فرد مبتلا به پیلونفریت دچار التهاب و عفونت مثانه هم شده باشد. از آن جایی که علائم عفونت مثانه و عفونت کلیه ها تقریبا مشابه هم می باشد لازم است تشخیص دقیق توسط پزشک متخصص انجام شود. در اکثر موارد استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی تجویز شده توسط پزشک باعث درمان پیلونفریت می شود اما در مواردی که شدت عفونت خیلی بالا باشد ممکن است بیمار نیاز به دریافت آنتی بیوتیک وریدی داشته باشد. درمان های خانگی معمولا در عفونت کلیه موثر نمی باشند و باید از آنتی بیوتیک استفاده شود.
حتما بخوانید  تفسیر برگه جواب آزمایش خون بارداری مثبت و منفی

wbc در آزمایش ادرار

 

  • سیستیت بینابینی: این بیماری یکی دیگر از دلایل وجود WBC گلبول های سفید در ادرار می باشد. زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند. در این بیماری معمولا باکتری وجود ندارد و این بیماری از التهاب در جدار مثانه ناشی می شود. تکرر ادرار و درد در قسمت تحتانی شکم از نشانه های سیستیت بینابینی می باشد. کاهش استرس، پرهیز از مصرف کافئین و نوشیدنی های کافئین دار، پرهیز از مصرف مرکبات و مواد حاوی ویتامین C، پرهیز از مصرف دخانیات، حمام منظم، تقویت کف لگن با ورزش های مخصوص لگن و پرهیز از مصرف دخانیات از درمان های خانگی این بیماری می باشد. ممکن است پزشک برای درمان این بیماری از روش تحریک عصب از راه پوست، اتساع مثانه، القای دارو به مثانه و در مواردی نادر جراحی استفاده کند. البته اولین مرحله درمان پزشکی این بیماری دارو درمانی می باشد که چنانچه بیماری با داروها برطرف نشود مراحل درمانی فوق انجام می شود.

wbc در آزمایش ادرار بارداری

 

  • عفونت ادراری: در اکثر موارد علت وجود گلبول های سفید در خون عفونت ادراری می باشد. عفونت ادراری (UTI) شامل عفونت در پیشابراه و حالب می باشد. عفونت ادراری معمولا با درد و سوزش هنگام دفع ادرار همراه است و حتی در بعضی از موارد فرد مبتلا به عفونت ادراری در ادرار خون مشاهده می کند. درمان خانگی عفونت ادراری نوشیدن مقدار زیادی مایعات و آب در طول روز و تخلیه مرتب مثانه می باشد. مثانه را به طور کامل تخلیه کنید تا دچار عفونت مثانه نشوید. اگر عفونت ناچیز باشد با آنتی بیوتیک ها یا درمان های خانگی درمان می شود. اما در مواردی که عفونت افزایش پیدا کند و به سمت کلیه ها برود ممکن است برای درمان نیاز به بستری شدن در بیمارستان و دریافت آنتی بیوتیک وریدی داشته باشید.

 

  • انسداد سیستم ادراری: هر چیزی که باعث انسداد در مجاری ادراری شود می تواند باعث ورود گلبول های سفید به ادرار شود. همانطور که گفتیم سنگ کلیه با انسداد مجاری ادراری باعث ورود سلول های سفید خون به ادرار می شود. ترومای لگن، بزرگ شدن پروستات ، تومورها یا سایر اجسام خارجی نیز می توانند باعث مسدود شدن مجاری ادراری و به دنبال آن مشاهده گلبول سفید در ادرار شوند. درد شدید، عدم توانایی در نگهداشتن ادرار و مشاهده خون در ادرار از علائم انسداد مجاری ادراری می باشند. درمان موقت انسداد سیستم ادراری برای تسکین موقت درد استفاده از کاتتر یا استنت می باشد. این درمان ها درد ناشی از انسداد را تا زمانی که درمان اصلی انسداد انجام شود کاهش می دهد.  معمولا برای درمان انسداد سیستم ادراری از جراحی لاپاراسکوپی استفاده می شود. در این جراحی تهاجم کمتر بوده و بیمار دردی کمتر همراه زمان درمان کوتاه تر را تجربه خواهد کرد. در مواردی که درمان انسداد با جراحی لاپاراسکوپی امکان پذیر نباشد ممکن است جراحی از طریق یک برش انجام گیرد.

wbc در آزمایش ادرار چیست

 

دلایل دیگری که باعث وجود گلبول های سفید در ادرار می شوند: علاوه بر موارد بالا دلایل دیگری نیز ممکن است باعث وجود گلبول سفید در ادرار شوند. این دلایل اگرچه شایع نیست اما در بعضی از موارد به عنوان علت وجود گلبول سفید در ادرار مشخص می شود.

 

سرطان های سیستم ادراری مانند سرطان کلیه، سرطان مثانه و سرطان پروستات ممکن است موجب ورود باکتری های سفید به ادرار شوند. تومورهای سرطانی ممکن است با انسداد مجاری ادراری موجب ورود گلبول های سفید به ادرار شوند. برای درمان معمولا از شیمی درمانی، جراحی یا پرتو درمانی استفاده می شود. بعضی از اختلالات خونی مانند کم خونی داسی شکل نیز باعث ورود گلبول های سفید به ادرار می شوند.

 

لازم است بیماری ها و اختلالات خونی خود را به پزشکتان اطلاع دهید تا در تشخیص علت وجود گلبول سفید در ادرار شما صحیح قضاوت کند. مصرف بعضی از داروها باعث میی شود تا گلبول های سفید به ادرار وارد شوند. داروهای رقیق کننده خون و داروهای ضد درد و حتی بعضی از آنتی بیوتیک ها باعث ورود گلبول های سفید به ادرار می شوند.

 

داروی ZYDOL که برای درمان آرتریت استفاده می شود نیز می تواند با ایجاد واکنش های آلرژیک، اختلالات خونی و احتباس ادرار باعث ورود گلبول های سفید به ادرار شود. فعالیت های شدید جسمی نیز از علت های وجود گلبول سفید در ادرار می باشد. بنابراین لازم است قبل از انجام آزمایش ادرار از انجام فعالیت های شدید جسمی و ورزش های سنگین خودداری کنید.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =

همچنین بخوانید
ایمپلنت cmi یک ایمپلنت کره ای است، که به علت مقرون به صرفه بودن و کیفیت مناسب، در سطح جهان محبوبیت زیادی دارد. در این مقاله به بررسی کامل ایمپلنت کره ای cmi به همراه تاریخچه و انواع آن می پردازیم.
پیشرفت‌های برجسته هوش مصنوعی در علم پزشکی مورد بررسی قرار می‌گیرد که شامل تشخیص بیماری‌ها، پیش‌بینی نتایج درمانی و بهبود مدیریت بیماران است. این تکنولوژی‌ها تأثیر بزرگی بر بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینه‌های درمانی دارند.
تعویض دریچه قلب با دریچه مصنوعی یا بافتی به منظور بهبود عملکرد قلب استفاده می‌شود. این روش جراحی خطراتی از جمله عفونت‌ها، خونریزی و مشکلات قلبی را می‌تواند به همراه داشته باشد.