اندانسترون چیست؟

اندانسترون دارویی است که با نام‌های تجاری Demitron و Zofran نیز موجود است. این دارو هم به‌صورت قرص روکش‌دار ۴ میلی‌گرمی و محلول خوراکی ۴ میلی‌گرمی در پنج سی‌سی، آمپول دو میلی‌گرم در سی‌سی، دو سی‌سی و چهار سی‌سی موجود است. این دارو برای جلوگیری از تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی، رادیوتراپی و شیمی‌درمانی استفاده می‌شود. این دارو از راه خوراکی و تزریقی مورداستفاده است.

اخیراً رایج شده است که مادران از این دارو برای درمان تهوع و استفراغ کودکان خود استفاده می‌کنند. در این مقاله می‌خواهیم عوارض مصرف این دارو و موارد مصرف آن را برای شما بازگو کنیم. ازآنجایی‌که اندانسترون داروی شیمیایی است، مصرف آن بدون مشورت با پزشک به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. لذا بهتر است از مصرف خودسرانه آن به‌خصوص در مورد کودکان خودداری شود.

شربت اندانسترون برای کودکان
شربت اندانسترون برای کودکان

 

موارد مصرف اندانسترون

جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی.

در افراد بالغ و کودکان بیشتر از ۴ سال، نیم ساعت قبل از شروع شیمی‌درمانی، پانزده صدم میلی‌گرم به ازای هر کیلو از وزن بدن فرد از راه وریدی و در طول ۱۵ دقیقه انفوزیون می‌شود. پس‌ازآن، صدم میلی‌گرم به ازای هر کیلو از وزن بدن ۴ و ۸ ساعت پس از دوز اول تجویز می‌شود. همچنین این دارو را می‌توان به‌صورت یکجا و به میزان ۳۲ میلی‌گرم نیم ساعت پیش از شیمی‌درمانی تجویز کرد.

در افراد بالغ و کودکان بیش از ۱۲ سال، ۸ میلی‌گرم از این دارو به‌صورت خوراکی و دو بار در روز تجویز می‌شود. نیم ساعت پیش از شروع شیمی‌درمانی باید این دارو را مصرف کرد و بعدازآن هشت ساعت بعد از دوز اول نیز باید دوز دوم را مصرف کرد. سپس ۸ میلی‌گرم هر ۱۲ ساعت تا دو روز بعد از اتمام شیمی‌درمانی تجویز می‌شود.

جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از پرتودرمانی

در افراد بالغ ۸ میلی‌گرم سه بار در روز به‌صورت خوراکی تجویز می‌شود.

پیشگیری از تهوع و استفراغ بعد از جراحی.

در افراد ۱۶ میلی‌گرم به‌صورت خوراکی و یک ساعت پیش از بیهوشی یا ۴ میلی‌گرم به‌صورت وریدی بلافاصله قبل از بیهوشی یا به فاصله کوتاهی بعد از عمل تجویز می‌شود.

موارد مصرف اندانسترون
موارد مصرف اندانسترون

 

موارد منع مصرف

حساسیت بدن نسبت به دارو مصرف خودسرانه

 

موارد احتیاط

آلرژی به آنتاگونیستهای گیرنده سروتونین، مصرف با داروهای دیگر به‌خصوص داروهایی که منجر به طولانی شدن فاصله QT می‌گردند، نارسایی کبدی، علائم انسداد روده سابقه حساسیت دارویی سابقه ناراحتی قلبی ازجمله ضربان نامنظم قلب تصمیم به بارداری و شیردهی ازجمله مواردی هستند که در صورت وجود آن‌ها، باید مصرف این دارو بااحتیاط و تحت نظر پزشک متخصص انجام شود؛ و موارد ذکرشده به اطلاع پزشک رسیده باشد.

 

عوارض مصرف

سردرد احتمالی، یبوست، احساس گرما و برافروختگی، رخوت، خستگی و اضطراب، تب آوری، سرگیجه، اسهال، درد شکم، خشکی دهان، بثورات جلدی، درد عضلانی اسکلتی، لرز، احتباس ادرار، درد قفسه سینه، واکنش در محل تزریق، تب، هیپوکسی، اختلالات قاعدگی، آنافیلاکسی، هایپوتانسیون، افزایش گذرای غلظت AST و ALT ازجمله عوارض مصرف این دارو هستند.

 

منبع: نیک استار

مطالب پیشنهادی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − سه =