pdw در آزمایش خون چیست
اگر در آزمایش خون کامل CBC با واژه pdw مواجه شدید باید بدانید که عددی که مقابل این کلمه می‌بینید بیانگر تفاوت پهنای توزیع پلاکتی خون شما می‌باشد.

pdw در آزمایش خون چیست

pdw در آزمایش خون چیست و مقدار نرمال و طبیعی آن چقدر است؟ مقادیر بیش از حد طبیعی PDW نشان دهنده چیست؟ مقادیر کمتر از حد طبیعی PDW نشانه چیست؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد با نیک استار همراه باشید.

نحوه توزیع و پراکندگی پلاکت های خون با علامت اختصاری pdw نشان داده می شود. pdw مخفف Platelet Distribution width می باشد. شاخصیست برای نشان دادن اختلاف اندازه پلاکت ها در خون. پلاکت ها ابعاد مختلفی دارند و مهم ترین نقش آن ها در بند آوردن خونریزی به وسیله لخته کردن خون می باشد.

پلاکت پایین در بعضی از موارد می تواند بسیار خطرناک باشد به طوری که فرد در جراحت های کوچک حجم زیادی خون از دست می دهد و حتی ممکن است در معرض خطر مرگ قرار گیرد. بنابراین چنانچه دچار علائمی مانند دیر بند آمدن خونریزی ها یا خونریزی زیاد از زخم های کوچک شدید لازم است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا مقدار پلاکت های خونتان را مورد بررسی قرار دهد.

pdw در آزمایش خون چیست
pdw در آزمایش خون چیست

اگر در آزمایش خون کامل CBC با واژه pdw مواجه شدید باید بدانید که عددی که مقابل این کلمه می بینید بیانگر تفاوت پهنای توزیع پلاکتی خون شما می باشد. بررسی پهنای تمایز توزیع پلاکت ها به پزشک در شمارش تعدا پلاکت های خون کمک می کند. برای بررسی عملکرد مغز استخوان که تولید کننده پلاکت های خون می باشد بررسی مقدار pdw ضروری می باشد.

pdw در آزمایش خون چگونگی نسبت توزیع پلاکت ها به حجم خون را نشان می دهد. یعنی نشان می دهد که چه سطح از پلاکت ها در چه حجمی از خون قرار گرفته اند. پلاکت ها در ابعاد مختلفی وجود دارند. مقادیری از پلاکت ها اندازه متوسط دارند و بقیه پلاکت ها یا کوچکتر از اندازه متوسط هستند یا بزرگتر. تفاوت ابعاد پلاکت ها به صورت pdw نشان داده می شود.

 

مقدار پلاکت خون چگونه اندازه گیری می شود؟

همانطور که گفتیم یکی از شاخصه های اندازه گیری پلاکت خون مقدار pdw می باشد. اما مقدار pdw به تنهایی برای ارزیابی پلاکت های خون کافی نمی باشد. معمولا علاوه بر pdw موارد دیگری مانند ,pdw, mpv, mch و mcv نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای درک بهتر ارزش پلاکت ها باید این نکته را یاد آور شویم که هنگامی که بدن دچار جراحت و زخم می شود پلاکت های خون با سرعت به محل آسیب دیده وارد شده و چندین هزار پلاکت به هم می‌چسبند تا در محل آسیب دیده سد ایجاد کنند تا خونریزی متوقف شود.

اگر پلاکت ها کمتر از حد طبیعی باشد متوقف کردن خونریزی با اختلال مواجه خواهد شد و در موارد که پلاکت ها بیش از حد طبیعی باشند ممکن است خود به خود در رگ ها خون لخته شود که در نتیجه فرد دچار سکته های مغزی یا قلبی می شود.

برای شمارش پلاکت ها از یکی از مویرگ های بدن مقداری خون گرفته می شود. ساده ترین راه برای نمونه گیری استفاده از مویرگ های بازو می باشد. پزشک با سوزن از بازوی شما مقداری خون می گیرد و برای بررسی و شمارش پلاکت ها و سایر مشخصه های خونی به ازمایشگاه می فرستد. بهتر است آزمایش شمارش پلاکت ها صبح و با معده خالی انجام شود. اگر خون مویرگ ها مناسب نبود پزشک آزمایشگاه از نمونه وریدی استفاده خواهد کرد.

حتما بخوانید  تفسیر جواب آزمایش سرطان خون و نشانه های سرطان در آزمایش خون CBC

pdw در آزمایش خون

 

در چه مواردی آزمایش pdw تجویز می شود؟

همانطور که گفتیم آزمایش pdw بخشی از آزمایش شمارش کامل سلول های خونی CBC می باشد. اما در بعضی از موارد پزشک درخواست آزمایش PDW می‌دهد.

متداولترین مسائلی که پزشک را وادار به تجویز آژمایش PDW می کند کبودی های بدون علت زیر پوست در قسمت های مختلف بدن، خونریزی طولانی، خون دماغ شدن مکرر و طولانی، خونریزی های داخلی دستگاه گوارش و خونریزی های شدید و غیر معمولی زنان در دوره عادت ماهیانه می باشد.

 

نقش شاخص PDW در خون چیست؟

مقدار سطح توزیع پلاکت ها شاخص مهمی برای تشخیص بیماری های مختلف می باشد. می توان گفت pdw بیانگر درصد پلاکت های غیر هم اندازه موجود در خون می‌باشد.

در سیستم هموستاتیک پلاکت ها نقش مهمی ایفا می کنند. تعدا کم سلول های پلاکتی توقف خونریزی را با مشکل مواجه می کند. مقادیر بالای پلاکت در خون بسیار خطرناک است و باعث تصلب شرائین و سکته مغزی می شود که در حال حاضر از متداولترین دلایل مرگ افراد به شمار می رود.

مقدار نرمال pdw چقدر است

 

مقدار نرمال pdw چقدر است؟

مقدار نرمال pdw بین 30 تا 60 درصد می باشد. یعنی حداکثر تفاوت سطح پلاکت ها بین سی تا شصت درصد می باشد.

 

مقادیر بیش از حد طبیعی PDW نشان دهنده چیست؟

PDW  یک شاخص متغیر است و با افزایش سن تغییر می کند. پلاکت های جوان نسبت به پلاکت های قبلی حجم بیشتری دارند. موارد زیر ممکن است از دلایل بالا بودن PDW باشد

  • بیماری های التهابی در بدن که باعث افزایش حجم پلاکت ها و در نتیجه افزایش تفاوت ابعاد آن ها میش ود.
  • کم خونی های ژنتیکی که سبب می شود تعداد پلاکت ها بسیار پایین بوده و تفاوت ابعاد کوچکترین و بزرگترین پلاکت بالا باشد.
  • دوره نقاهت بعد از عمل جراحی که در آن سطح پلاکت ها به بالاترین حد ممکن می رسد.
  • مصرف کورتیکواستروئیدها
  • بیماری های انکولوژیک مانند سرطان که باعث تغییر در ابعاد و اندازه سلول های خونی می شود.

 

مقادیر کمتر از حد طبیعی PDW نشانه چیست؟

از مهم ترین دلایل پایین بودن شاخص PDW می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • لوسمی : سرطان خون با تخریب اکثر سلول های خونی باعث کاهش مقدار PDW خواهد شد.
  • هپاتیت B: تفاوت سطح پلاکت های خونی ناچیز است.
  • ترومبوسیتوپنی: به دلیل خونریزی شدید مقدار PDW کاهش پیدا می کند.
  • بیماری های رادیو اکتیو: باعث کاهش سلول های خونی می شود.
  • سندروم میلوسپلاستی: این بیماری در عملکرد مغز استخوان اختلال ایجاد می کند و تولید پلاکت ها را با مشکل مواجه می کند.
  • فقر تغذیه و کمبود خواب: این دو علت نیز در بعضی از موارد باعث کاهش PDW می شود.

همانطور که گفتیم شاخص PDW به تنهایی نمی تواند بیانگر بیماری یا مشکلی خاص باشد و باید همراه با شاخص های دیگری مانند تعداد پلاکت ها، حجم پلاکت ها و شکل پلاکت ها مورد بررسی قرار گیرد.

بنابراین معمولا پزشک علاوه بر آزمایش PDW آزمایش های دیگری نیز برای بررسی تمام مولفه های سلول های خونی شما تجویز می کند. لازم است که بررسی نتایج آزمایش تنها توسط پزشک صورت گیرد زیرا تنها تشخیصی که مطمئن و قابل استناد می باشد تشخیص نهایی پزشک شماست.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 5 =

همچنین بخوانید
ایمپلنت cmi یک ایمپلنت کره ای است، که به علت مقرون به صرفه بودن و کیفیت مناسب، در سطح جهان محبوبیت زیادی دارد. در این مقاله به بررسی کامل ایمپلنت کره ای cmi به همراه تاریخچه و انواع آن می پردازیم.
پیشرفت‌های برجسته هوش مصنوعی در علم پزشکی مورد بررسی قرار می‌گیرد که شامل تشخیص بیماری‌ها، پیش‌بینی نتایج درمانی و بهبود مدیریت بیماران است. این تکنولوژی‌ها تأثیر بزرگی بر بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینه‌های درمانی دارند.
تعویض دریچه قلب با دریچه مصنوعی یا بافتی به منظور بهبود عملکرد قلب استفاده می‌شود. این روش جراحی خطراتی از جمله عفونت‌ها، خونریزی و مشکلات قلبی را می‌تواند به همراه داشته باشد.