crp در آزمایش خون چیست
پروتئین فعال C که به صورت CRP نشان داده می‌شود پروتئینی است که در موارد خاص مانند التهاب یا عفونت بدن در خون تولید می‌شود.

crp در آزمایش خون چیست

crp در آزمایش خون چیست؟ آزمایش CRP خون در چه مواردی تجویز می‌شود و چه علائمی نشان می‌دهد که شما به آزمایش CRP خون نیاز دارید؟ مقدار طبیعی CRP خون چقدر است؟ در ادامه به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت با نیک استار همراه باشید.

 

crp مخفف C-Reactive Protein به معنی پروتئین واکنشی c می باشد. crp پروتئینی است که در کبد سنتز می شود و در بیماری هایی مانند التهاب ها و روماتیسم مقدار آن در خون افزایش پیدا می کند. در حالت طبیعی مقدار این پروتئین در خون بسیار کم و ناچیز می باشد اما در مواردی مثل روماتیسم، التهاب و تورم حاد پروتئین c در خون آزاد می شود. پروتئین c با فسفوکولین موجود در غشای سلول هایی که بر اثر التهاب مرده و از بین رفته اند و همچنین با T-CELL ترکیب می شود و مانع از فعال شدن T-CELL نوسط آنتی ژن ها می شود. برای تفسیر آزمایش خون CRP میزان پروتئین آزاد شده در خون مورد بررسی قرار می گیرد. 

crp در آزمایش خون

آزمایش CRP خون در چه مواردی تجویز می شود؟

برای تشخیص روماتیسم و التهاب های مفصلی آزمون غیر اختصاصی اندازه گیری پروتئین فعال C یا CRP تجویز می شود. عفونت میکروبی و عوامل عفونی و در مواردی که بافت های بدن به دلایلی مانند حمله قلبی از بین می روند و نیز در التهاب مفاصل مقدار پروتئین C در خون افزایش چشمگیری پیدا می کند. مثبت شدن CRP در آزمایش نشان دهنده ابتلا به یک یاز موارد بالا می باشد.

 

یکی از مارکرهای اصلی بیماری روماتیسم مفصلی اندازه گیری CRP می باشد. از دیگر مواردی که باعث افزایش CRP و مثبت شدن آن در آزمایش می شود آپاندیس می باشد. از موارد دیگری که باعث افزایش مقدار CRP در آزمایش می شوند می توان به سندروم روده تحریک پذیر، آترواسکلروز، دیابت و کم تحرکی اشاره کرد. پس از درمان بیماری هایی که باعث افزایش پروتئین فعال C می شوند مقدار این پروتئین در خون کاهش پیدا کرده و در آزمایش منفی می شود.

 

آزمایش CRP خون به چه صورت انجام می شود؟

آزمایش CRP از آن آزمایش هایی است که هنگام  انجام آن باید ناشتا باشید. بهتر است حداقل هشت ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید و خوردن و آشامیدن را به بعد از انجام آزمایش موکول کنید. این آزمایش ساده و بدون درد بوده و در کمتر از چند ثانیه انجام خواهد شد. آزمایش CRP به دو صورت تقسیم می شود.

آزمایش HS-CRP: این آزمایش دقت بسیار بالایی دارد و مقادیر CRP کمتر از 5 یا 10 میلی گرم بر لیتر را اندازه گیری می کند.

آزمایش CRP: در این ازمایش مقادیر CRP بالاتر از 10 تا 1000 میلی گرم در لیتر قابل اندازه گیری می باشد.

پزشکان برای بررسی خطر ابتلای افراد به بیماری های قلبی عروقی از آزمایش نوع اول استفاده می کنند.

crp در آزمایش خون چیست

 

علائمی که نشان می‌دهد شما به آزمایش CRP خون نیاز دارید

علائم و نشانه هایی وجود دارد که در صورت تغییر و افزایش در مقدار پروتئین فعال C گریبان گیر شما می شود. به عبارت دیگر اگر دچار علائم و مشکلاتی که در زیر عنوان می شود هستید ممکن است مقدار CRP خون شما افزایش پیدا کرده باشد و لازم است توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرید. چنانچه یک یا چند مورد از این علائم را تجربه کردید از پزشک بخواهید برای شما آزمایش CRP خون تجویز کند و با بررسی و تفسیر ازمایش CRP خون شما به بیماری و مشکل شما پی ببرد. این علائم به شرح زیر می باشد.

  • خستگی های طولانی، مداوم، بی دلیل و ناخواسته
  • احساس درد و کوفتگی
  • گرفتگی و ضعف عضلات و ماهیچه ها
  • تب مزمن با درجه حرارت پایین همراه با لرز
  • سر درد
  • حالت تهوع و مشکلات گوارشی
  • کم خوابی و اختلالات خواب
  • کاهش غیر عادی وزن
  • عفونت های شدید که باعث افزایش CRP شده و دارای علائمی مانند تب شدید، ضربان قلب بالا، تعریق بیش از حد، لرز، استفراغ و اسهال مداوم، تنگی نفس، خشکی بیش از حد دهان، لب ها و پوست، سرگیجه و سر درد شدید، کهیر و از دست دادن هوشیاری می باشد.
حتما بخوانید  آزمایش ua چیست؟ و همه چیز درباره آزمایش UA که باید بدانید

 

 

مقادیر طبیعی CRP خون

اگرچه برای مقدار طبیعی CRP خون هیچ استانداردی وجود ندارد اما به طور کلی می توان مقادیر طبیعی CRP خون را به صورت زیر بیان کرد

  • بین 3 الی 10 میلی گرم بر لیتر: این مقدار چندان بالا نبوده و ممکن است این افزایش CRP بر اثر مواردی مانند بیماری دیابت، فشار خون بالا یا سبک خاص زندگی مانند مصرف طولانی مدت سیگار اتفاق افتاده باشد.
  • بین 10 الی 100 میلی گرم بر لیتر: این مقدار از نظر پزشکان مقدار متوسطی می باشد و ممکن است این افزایش CRP بر اثر یک التهاب در بدن به وجود آمده باشد.
  • بیش از 100 میلی گرم بر لیتر: این مقدار بسیار بالا و شدید رده بندی می شود و نشان دهنده این است که فرد مبتلا به یک عفونت یا التهاب شدید می باشد.

 

چه مواردی باعث تغییر در نتیجه آزمایش CRP می شود؟

موارد مختلفی بر نتیجه آزمایش CRP تاثیر می گذارد. برای این که نتایج آزمایش CRP به واقعیت نزدیک تر باشد لازم است چنانچه موارد زیر شامل حال شما می شود حتما قبل از انجام آزمایش CRP پزشک خود را در جریان قرار دهید تا توصیه های لازم را انجام دهد. از عمده ترین مواردی که باعث افزایش یا کاهش مقدار CRP می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروها: مصرف بعضی از داروها باعث کاهش مقدار پروتئین فعال C  می شوند. داروهایی که برای درمان التهاب مورد استفاده قرار می گیرد مانند داروهای استروئیدی از جمله این داروها به شمار می روند.
  • عفونت های خفیف: عفونت خفبف باعث افزایش سطح CRP می شود که ممکن است سبب پنهان ماندن دیابت یا سندروم شود.
  • التهاب مزمن: التهاب های مزمن و مداوم یکی از دلایل افزایش CRP می باشد که ممکن است باعث پنهان ماندن عفونت های جزیی شود.
  • استروژن: داروهای حاوی استروژن مانند داروهای پیشگیری از باداری باعث افزایش سطح CRP خون میش وند.
  • بارداری: بارداری باعث تغییر در مقدار CRP خون می شود و در بعضی از موارد می تواند باعث افزایش مقدار آن شود.
  • عفونت های قارچی و باکتریایی: این عفونت ها باعث افزایش چشمگیر مقدار CRP خون می شوند.
  • بیماری ها: بعضی از انواع سرطان ها و بیماری های التهابی مانند پریکاردیت می توانند باعث افزایش مقدار پروتئین فعال C  شوند.

تفسیر آزمایش خون crp

 

جمع بندی

پروتئین فعال C که به صورت CRP نشان داده می شود پروتئینی است که در موارد خاص مانند التهاب یا عفونت بدن در خون تولید می شود. بنابراین بررسی مقدار و سطح این پروتیئن در خون می تواند به تشخیص بیماری کمک کند. لازم است تفسیر آزمایش CRP خون توسط پزشک انجام گیرد تا تشخیص بیماری سریع تر و با اطمینان بیشتر حاصل شود.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 2 =

همچنین بخوانید
ایمپلنت cmi یک ایمپلنت کره ای است، که به علت مقرون به صرفه بودن و کیفیت مناسب، در سطح جهان محبوبیت زیادی دارد. در این مقاله به بررسی کامل ایمپلنت کره ای cmi به همراه تاریخچه و انواع آن می پردازیم.
پیشرفت‌های برجسته هوش مصنوعی در علم پزشکی مورد بررسی قرار می‌گیرد که شامل تشخیص بیماری‌ها، پیش‌بینی نتایج درمانی و بهبود مدیریت بیماران است. این تکنولوژی‌ها تأثیر بزرگی بر بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینه‌های درمانی دارند.
تعویض دریچه قلب با دریچه مصنوعی یا بافتی به منظور بهبود عملکرد قلب استفاده می‌شود. این روش جراحی خطراتی از جمله عفونت‌ها، خونریزی و مشکلات قلبی را می‌تواند به همراه داشته باشد.