خواص آبجو بدون الکل

خواص آبجو بدون الکل یا همان ماءالشعیر برای پوست صورت و بدن، مو، سنگ کلیه و… که در این پست علاوه بر فواید آبجو حلال به دلیل حرام بودن آبجو الکل دار می پردازیم.

خواص آبجو
خواص آبجو حلال یا بدون الکل

ماءالشعیر اگرچه در کشورهای عربی همان آبجوی غربی ها می باشد، در کشور ما اما به آب جوی بدون الکل، ماءالشعیر گفته می شود. ماءالشعیر نوشیدنی فاقد الکلی بوده که مانند آب جو از عصاره ی جوی جوانه زده به دست می آید. در زمان های قدیم برای درمان بعضی از بیماری ها حکیم ها آبجویی تجویز می کردند که با آبجویی که امروزه می شناسیم، متفاوت میباشد.

در لغت نامه ی دهخدا یکی از معانی ماءالشعیر، آبی است که در آن جو می ریزند و می جوشانند. به طور کلی ماءالشعیر، آبجو، کوشاب، کشکاب، جوآب، ماءمبارک و آب جوی حلال همه به یک نوشیدنی یکسان اطلاق می شود.

در تمام دنیا برای تهیه‌ی آب جو، جو را تمیز کرده شسته و ضد عفونی می‌کنند. سپس در دما و رطوبت مخصوصی جوها را به مدت پنج روز نگهداری می‌کنند. در این مدت جوها شروع به جوانه زدن می‌کنند، دمای محیط بین 17 تا 20 درجه‌ی سانتیگراد و رطوبت بالای 70 درصد می‌باشد، بعد از پنج روز جوها به اندازه‌ی 9 تا 11 میلیمترجوانه زده‌اند، در این حالت جوها به مالت تبدیل شده‌اند.

سپس مالت‌ها را به مدت نیم ساعت خیسانده بعد از آن آسیاب کرده می‌پزند (به مدت سه ساعت و نیم در دمای 76 درجه‌ی سانتی گرادسپس آن را صاف می‌کنند. بعد از صاف کردن در دمای خاصی به آن رازک و شکر اضافه می‌کنند. طعم تلخ و عطر ماءالشعیر مربوط به رازک می‌باشدهمچنین رازک به عنوان ماده ی نگهدارنده آبجو نیز در پایداری آن نقش موثری دارد.

در این مرحله مایع را سرد می کنند (تفاوت تهیه ی آبجوی الکل دار و آبجوی معمولی در این مرحله می باشد). با سرد کردن مایع، جلوی تخمیر مالت گرفته می شود و از الکلی شدن نوشیدنی جلوگیری می شود. سپس هم وزن مایع سرد شده به آن آب اضافه کرده آن را فیلتر می کنند و مایع رقیق و شفافی به نام ماءالشعیر به وجود می آید. بعد از بسته بندی آب جو ها، آنها را در دمای پاستورازیسیون پاستوریزه می کنند.

خواص ماءالشعیر
فواید آبجو بدون الکل

از آن جا که ماده ی اساسی در ساخت ماءالشعیر، جو می باشد، آبجو بدون الکل نیز  دارای خواص بی شماری می باشد، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

فواید آبجو

1. افزایش هوش 

2. انرژی زا و تقویت کننده ی بدن

3. افزایش توانایی خون رسانی قلب

4. افزایش شیر در خانم های شیرده 

5. جلوگیری از ابتلاء به وبا

6. درمان یبوست

7. ادرار آور و دفع کننده ی سنگ های کلیه 

8. تقویت و افزایش رشد موها

9. برطرف شدن تشنگی

10. آرام بخش

11. افزایش سلامت قلب

12. پیشگیری از بعضی از انواع سرطان

13. مفید برای سلامت پوست

14. پیشگیری و  کاهش خطر ابتلاء به انواع سکته

فواید آبجو
خواص آبجوی حلال

ماءالشعیرها منبع غنی ویتامین های گروه ب هستند، ویتامین های گروه ب ویتامین هایی محلول در آب می باشند که از ب 1 تا ب 12 نامگذاری شدهاند، و هر کدام نام علمی خاص و ویژگی و خواص منحصر به فردی دارند. به طور کلی ویتامین های گروه ب باعث سلامت دستگاه ایمنی و عصبی بدن شده، برای سلامتی پوست، مو و ماهیچه ها لازم می باشد.

حتی ثابت شده است که افراد سیگاری اگر مقدار زیادی ویتامین ب در خون خود داشته باشند، خطر ابتلاء به سرطان ریه در آن ها کاهش می یابد. مخمر جو یک منبع عالی برای ویتامین های گروه ب می باشد.

هر 100 میلی لیتر ماءالشعیر لایت حدود 17 کالری انرژی دارد که این رقم در ماءالشعیر معمولی 25 می باشد. در عصاره ی جو که از آن برای تهیه ی ماءالشعیر استفاده می کنند، مقادیر بالایی فیبر وجود دارد، فیبرها موادی هستند که در بدن هضم نمی شوند بلکه وظیفه ی آن ها کمک به هضم غذا و افزایش عملکرد دستگاه گوارش می باشد.

فیبرها همچنین به دفع مواد زاید از بدن کمک می کنند. فیبر موجود در ماءالشعیر نیز باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع مشکلات گوارشی نظیر یبوست می شود. آبجوی خالص شامل آب، رازک، جوانه ی جو و مخمر می باشد.

 

فرآیند تولید آبجوی بدون الکل به دو صورت می باشد

1. روشی که در کارخانجات بزرگ آب جوی دنیا انجام می شود : در این روش مالت ها به مرحله ی تخمیر رسیده در آبجو الکل دار تولید می شود سپس با استفاده از روش تقطیر این الکل را از نوشیدنی جدا می کنند یا درصد آن را به چیزی نزدیک به صفر می رسانند. کارخانه جات ساخت آبجو چون از محدودیت کشورهای مسلمان برای مصرف آبجوی الکل دار خبر دارند از این روش برای تهیه ی آبجو های بدون الکل استفاده می کنند.

2. در روش دوم که در کشور ما متداول می باشد از مرحله ی تخمیر صرف نظر می کنند (به روش سرد کردن مایع) که حذف مرحله ی تخمیر باعث میشود هیچ گونه الکلی در ماءالشعیر تولید نشود.

خاصیت آب جو
فواید آبجوی بدونه الکل

 

طرز تهیه ی آبجوی طبی در خانه

صد گرم جوی بدون پوست سالم ( نه جو پرک نه بلغور جو) را با هشت لیوان آب (لیوان های دسته دار فرانسوی) با حرارت کم، می جوشانیم. بعد از حدود چهل الی پنجاه دقیقه، جوها شکفته شده کاملا پخته می شوند. قبل از سرد شدن این ترکیب را صاف کرده شیره ی آن را می کشیم. مایع صاف شده همان آبجوی طبی می باشد که در درمان بیماری ها و تقویت بدن خواص شفا بخشی دارد. توجه به این نکته ضروری است که آبجوی به دست آمده از این روش چون فاقد مواد نگهدارنده بوده زود خراب می شود و فقط تا دو روز در صورت نگهداری در یخچال قابل استفاده است.

خواص آبجو
خاصیت آبجو حلال

چرا آبجو در اسلام حرام است؟

در روایات معتبر از امام رضا(ع) ماجرای تلخی نقل شده است:

به گفته ی ایشان اولین کسی که نوشیدن آبجو را برای مسلمانان حلال اعلام کرد، یزیدبن معاویه بوده است. شواهد نشان می دهد که در زمان زندگی امام رضا (ع) استفاده از آب جو به حدی گسترده بود که مردم مسلمان علنا مبادرت به خرید و فروش آبجو می کردند. طبق فرمایش امام رضا (ع) آب جو یا فقاع (آبجوی الکل دار مد نظر است) همان شراب بوده، احکام شراب در مورد آن نیز صدق می کند، نجس بوده و نوشیدن آن حرام می باشد.

همچنین در روایات دیگری از ایشان داریم که مجازات کسی که آب جو بخورد مانند فرد شراب خوار می باشد، در این مورد از ایشان روایات بسیاری در دست است که می فرمایند: 

“وقتی سر مقدس امام حسین (ع) را به مجلس یزید بردند، یزید و یارانش بر سر سفره ای نشسته مشغول غذا خوردن شدند، آبجو نیز در سفره موجود بود و در حین غذا خوردن از آن می نوشیدند. بعد از پایان غذا، یزید دستور داد سر مبارک امام حسین(ع) را در طشتی بگذارند، آن را زیر میزی قرار دادند که یزید بساط شطرنج خود را بر آن پهن کرده بود، یزید که لعنت خدا بر او باد، مشغول بازی شد و در حین بازی به امام حسین(ع)، پدرشان و رسول خدا توهین می کرد. هربار که بازی را می برد سه مرتبه آب جو می نوشید و باقی ظرف را در طشتی که سر مبارک قرار داشت می ریخت…”

خواص آبجوی بدون الکل
فایده آبجو بدون الکل

در ادامه ی این روایت، امام رضا(ع) می فرمایند:” پس هر که شیعه ی ما باشد، باید از خوردن آبجو دوری کند، چون نوشیدنی دشمنان ما می باشد. اگر چنین نکند از ما نیست.”

حضرت علی (ع) نیز نقل کرده اند که پیامبر (ص) فرموده است:”ای مسلمانان لباس دشمنان ما را نپوشید، غذای آنها را نخورید، راههای آن ها را نروید که در آن صورت شما نیز دشمنان من خواهید بود.”

 

حکم شرعی آبجو چیست؟

آب جو از نظر تمام علمایی که مخمر را نجس می دانند، نجس می باشد و نوشیدن آن حرام است. حکم نجاست آب جو ربطی به مست کنندگی آن ندارد. طبق حکم فقها آبجو حتی اگر مست کننده نباشد و الکل آن نسبت به سایر نوشیدنیهای الکلی کم باشد، همچنان نجس و حرام است. اما آب جو هایی که به آن ماءالشعیر می گویند پاک و حلال است.

خرید و فروش آب جو و خوردن آن، و درمان با آن در صورتی که راه درمان دیگری داشته باشد، حرام است. کسی که آبجو خورده باشد شهادتش مورد قبول نمی باشد. حد نوشیدن آبجو مانند شراب، هشتاد ضربه ی شلاق است.

فواید آبجو بدون الکل

 طبق نظر بعضی از فقها (به حکم مرجع تقلید خود مراجعه کنید) آبجو یا ماءالشعیری که در خارج از کشور تهیه شده و مقدار ناچیزی الکل (در حدود یک صدم درصد) داشته باشد، چون این الکل از بیرون وارد این نوشیدنی نشده است و طی فرآیند تخمیر خود به خود تولید شده است و سپس تحت فرآیند تقطیر الکل از مایع جدا شده است، ماءالشعیر مذکور پاک و حلال می باشد.

 

پرسش و پاسخ از مراجع تقلید پیرامون آبجو

 

آیت الله خامنه ای

سوال : اگر آب جوی وارداتی در کارخانه ای تولید شود که در آن آب جوی الکل دار نیز تولید می شود، مصرف آن از نظر شرعی ایراد دارد؟

پاسخ : در صورتیکه مطمئن باشید ماءالشعیر در تماس با موضع نجس بوده است، استعمال آن جایز نیست.

 

آیت الله مکارم شیرازی

سوال : آیا آب جو و ماءالشعیر حکم یکسانی داشته و خوردنشان حرام است؟

پاسخ : مشروب الکلی که از جو گرفته می شود و آن را آبجو می نامند حرام و حکم آن مانند شراب است. اما آبی که برای خواص طبی آن از جو می گیرند که ماءالشعیر نام دارد مسکر نیست و پاک و حلال است.

 

آیت الله سیستانی 

ایشان معتقدند نوشیدن آبجوهایی که در فرآیند تولید در آن ها الکل به وجود آمده است هر چند اگر بعدا تمام الکل آن را خارج کنند حرام است (روش اول در تهیه ی آب جو)

به هر حال تفاوت آبجو های الکلی و ماءالشعیر در وجود الکل در آن ها می باشد و با خوردن ماءالشعیر نیز می توانید از اکثر خواص آبجو بهره مند شوید و ذکر این نکته ضروری است که اگر اسلام چیزی را حرام اعلام  کرده است، علی رغم این که ممکن است فوایدی داشته باشد، مطمئنا ضرر های آن بیشتر از منافعش می باشد.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

4 پاسخ

  1. البته ناگفته نماند که حسابی ادم رو چاق می کنه و بیشترین تاثیرش هم از نظر چاقی رو شکم هست. اما خب به فوایدی که داره می ارزه

  2. آره. منم شنیدم که خیلی برای سنگ کلیه مفیده اما خب حتی اگه هم بتونید توی خونه طبیعی درستش کنید ، انقدر تلخ هست که آدم نمی تونه بخوره ازش. اما برای مو و پوست هم خیلی مفیده. کلا عالیه اگه بتونید درستش کنید

  3. سلام یک سوال داشتم این دلسترهای بازاری هم این خواصی که برای آب جو در متن نوشتید رو دارن؟

    1. سلام دوست عزیز. البته که دلسترعای بازاری تمام این خواص رو ندارن و به دلیل استفاده از شیرین کننده های صنعتی حتی مضر هم هستند. ماءالشعیرهای تلخ مخصوصا اگه در خانه تهیه بشه بسیار سالم ترند و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − سه =