آزمایش rdw چیست؟ تفاوت بین RDW-CV و RDW-SD چیست؟ تفسیر rdw در جواب آزمایش خون و چیزهایی که باید راجب به آن بدانید را در ادامه به آن پراخته ایم با نیک استار همراه باشید.

 

تفسیر rdw در آزمایش

rdw  یکی از آیتم های متداول در آزمایش خون می باشد و نتایج این آزمایش تا حدی شکل و اندازه گلبول های قرمز خون را مشخص می کند. کم خونی، سوء تغذیه، بعضی از بیماری های کبدی و بعضی از اختلالات بالینی باعث تغییر در مقدار rdw در ازمایش خون می شود. به عبارتی دیگر می توان برای بررسی کم خونی، و سایر مشکلاتی که عنوان شد از نتیجه تست rdw کمک گرفت.

آزمایش rdw

rdw مخفف  Red Cell Distribution Width به معنای وسعت توزیع گلبول های قرمز در خون می باشد. rdw  حجم و اندازه گلبول های قرمز را بررسی می کند و مشخص می کند که گلبول های قرمز تا چه اندازه حجم و اندازه مشابه ای دارند. به عبارت دیگر rdw  یکسانی ابعاد گلبول های قرمز را بررسی کرده و یکنواختی آن ها را نشان می دهد.

وظیفه گلبول های قرمز( RBC ) دریافت اکسیژن از ریه ها و انتقال ان به بافت های بدن می باشد. بعضی از مشکلات جسمی و بیماری ها باعث اختلال در این عملکرد می شوند و سبب می شوند اکسیژن کافی به بافت های بدن نرسد. این اختلال باعث تغییر شکل گلبول های قرمز می شود که پزشک با انجام آزمایش خون و بررسی RDW, MCV, MCHC و… به بررسی نوع بیماری یا اختلال به وجود آمده می پردازد.

 

rdw  در آزمایش نشان دهنده چیست؟

قطر گلبول های قرمز در حالت عادی بین شش تا هشت میکرو متر می باشد. rdw اختلاف بین اندازه گلبول های قرمز را نشان می دهد. بر اثر بعضی اختلالات یا بیماری ها گلبول های قرمز کوچک تر یا بزرگتر می شوند. در این حالت میزان rdw افزایش پیدا می کند. افزایش این شاخص نشان می دهد که اختلاف بین کوچکترین گلبول قرمز و بزرگترین گلبول قرمز بسیار زیاد و بیشتر از حالت طبیعی می باشد.

گلبول های قرمز همانطور که گفته شد وظیفه انتقال اکسیژن بین بافت های بدن را به عهده دارند. ماده پروتئینی به نام هموگلوبین در گلبول های قرمز وجود دارد که اکسیژن به آن وصل شده و هنگام گردش خون به اعضای بدن منتقل می شود. بنابراین هر گونه اختلال در ابعاد و اندازه گلبول های قرمز بر انتقال اکسیژن نیز تاثیر گذاشته و باعث بروز مشکلات و بیماری های متعددی می شود.

تفسیر rdw در آزمایش خون

 

در چه مواردی آزمایش rdw تجویز می شود؟

این آزمایش برای بررسی کم خونی یا آنمی و سایر بیماری های خونی تجویز می شود. بیماری هایی که در آن گلبول های قرمز درگیر می شوند باعث تغییر گلبول های قرمز شده و در نتیجه میزان rdw  افزایش پیدا می کند. در بیماری هایی مثل تالاسمی آلفا و بتا، انواع کم خونی ها، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های کبدی، انواع سرطان ها و دیابت قندی معمولا پزشک برای بررسی بیشتر و کامل تر آزمایش rdw تجویز می کند.

البته آزمایش rdw جزئی از آزمایش شمارش سلول های خونی CBC محسوب می شود. در آزمایش شمارش سلول های خونی همانطور که واضح است تعداد و اندازه سلول های خونی و پلاکت ها و ویژگی های هر یک را مشخص می کند. تعداد گلبول های قرمز( RBC )، تعداد گلبول های سفید ( WBC )، تعداد پلاکت ها، شاخص هایی مانند MCV، MCHC، MCH، MPV و نیز میزان RDW در آزمایش شمارش سلول های خونی مشخص می شود. در واقع با بررسی نتایج این آزمایش می توان بسیاری از بیماری های خونی و اختلالات خونی را تشخیص داد.

 

آزمایش کامل شمارش سلول های خونی معمولا در موارد زیر تجویز می شود

  • کم خونی: کم خونی یا آنمی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز خون کمتر از حد معمول باشد. خستگی، رنگ پریدگی، بی حالی، مور مور شدن سر انگشت های دست و پا، ترک های گوشه لب، تپش قلب، میل به خوردن خاک و … از علائم کم خونی می باشد که ممکن است بر اثر کمبود آهن یا کمبود ویتامین های مختلف مانند B12 و فولات به وجود بیاید.
  • خونریزی شدید: در خونریزی های شدید ناشی از حوادث و سوانح ، جراحی، قاعدگی، خونریزی های داخلی مانند خونریزی دستگاه گوارش و … پزشک برای بررسی میزان گلبول های قرمز و سفید خون و سایر مشخصه های خونی آزمایش CBC تجویز می کند.
  • سابقه خانوادگی: در صورتی که بیمار دارای سابقه خانوادگی بیماری هایی مثل تالاسمی، آنمی سیکل سل، اختلالات خونی و … باشد پزشک برای بررسی بیشتر آزمایش CBC تجویز می کند.
  • بیماری های خونی: برای تشخیص بیماری های خونی که مغز استخوان را در گیر می کند از آزمایش CBC استفاده می شود. بیماری هایی مانند لوسمی، آنمی آپلاستیک، آپلازی خالص گلبول قرمز و …
  • بیماری های مزمن عفونی و غیر عفونی: برای تشخیص بیماری هایی نظیر ایدز، کرون، کولیت روده، آرتریت، روماتوئید، لوپوس، اسکولیت ها و … از آزمایش شمارش کل سلول های خونی استفاده می شود.
حتما بخوانید  توصیه‌های مهم برای اهدای خون در دوران کرونا

آزمایش rdw چیست

 

قبل از انجام آزمایش RDW  توجه کنید

قبل از انجام ازمایش حتما از پزشک خود در مورد لزوم ناشتا بودن یا نبودن برای این آزمایش بپرسید. آزمایش CBC نیاز به ناشتا بودن ندارد اما اگر پزشک در کنار شمارش کامل سلول های خونی بررسی مواردی مثل قند خون یا چربی خون را مد نظر داشته باشد این آزمایش باید ناشتا انجام گیرد.

 

آزمایش rdw به چه صورت انجام می شود؟

آزمایش rdw  یک آزمایش ساده بوده و تقریبا پنج دقیقه طول خواهد کشید. بر اساس تعداد آزمایش هایی که پزشک تجویز کرده است مقداری خون از سیاهرگ دستتان گرفته می شود و در ظرف های مخصوص ریخته می شود. نمونه خون ها در دستگاه های کاملا اتوماتیک آنالیز شده و تفسیر می شوند.

تفاوت rdw cv و rdw sd

 

تفسیر آزمایش خون با توجه به مقادیر rdw

 

مقدار طبیعی rdw  چقدر است؟

مقدار نرمال rdw در آزمایش خون برای زنان بالغ بین 11.9 تا 15.5 می باشد. در مردان بالغ این مقدار بین 11.8 تا 15.6 می باشد. اگر مقدار rdw  بالاتر یا پایین تر از این مقدار باشد نشان می دهد که گلبول های قرمز خون دچار یک اختلال شده اند. در مواردی حتی مقدار rdw  در رنج نرمال قرار دارد اما فرد بیمار است. بنابراین نرمال بودن میزان rdw نشان دهنده عدم بیماری فرد نمی باشد و باید توسط پزشک با با توجه به میزان سایر شاخص های آزمایش خون بررسی شود.

 

مقدار بالای rdw  نشان دهنده چیست؟

زیاد بودن مقدار rdw نشان دهنده تفاوت بالای اندازه گلبول های قرمز می باشد. به طور مثال هنگامی که یک گلبول قرمز بسیار کوچکتر از اندازه طبیعی خود بوده و گلبول قرمز دیگری بسیار بزرگ تر از اندازه طبیعی اش باشد مقدار rdw  افزایش پیدا می کند. از متداول ترین دلایل افزایش rdw فقر آهن، فولات و ویتامین ب12 می باشد که عمدتا به دلیل اختلالات تغذیه ای اتفاق می افتد.

هنگامی که فرد دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن یا فقر آهن می شود میزان rdw در خون او افزایش پیدا می کند و از طرفی میزان هموگلبین و MCV خون او کاهش پیدا می کند . در افرادی که کم خونی آن ها به دلیل کمبود ویتامین ب12 و فولات اتفاق افتاده است rdw افزایش پیدا می کند اما چون این افزایش ناشی از افزایش سایز گلبول های قرمز می باشد مقدار MCV ( میانگین حجم گلبول های قرمز ) نیز افزایش پیدا می کند اما هموگلوبین خون کاهش پیدا خواهد کرد. بزرگ شدن گلبول های قرمز و افزایش MCV در بیماری های مزمن کبدی و کم کاری تیروئید نیز مشهود است.

آزمایش rdw چیست؟ تفاوت rdw cv و rdw sd در چیست؟ تفسیر rdw در آزمایش خون

 

مقدار نرمال rdw نشان دهنده عدم بیماری نیست!

همانطور که گفتیم قرار گرفتن rdw در رنج نرمال تضمینی بر سلامتی و عدم بیماری فرد نیست. به طور مثال در بیماری تالاسمی مینور با وجود کاهش مقدار هموگلوبین و MCV مقدار rdw در محدوده طبیعی قرار دارد. زیرا در این نوع کم خونی تمام گلبول های قرمز به طور یکسان با هم کوچک شده اند و بنابراین اختلاف ابعاد قابل توجه ای نداشته و میزان rdw در محدوده طبیعی قرار خواهد گرفت.

در بیماری های مزمن عفونی و غیر عفونی نیز ممکن است میزان rdw در محدوده نرمال قرار گیرد اما هموگلوبین خون در این موارد کاهش پیدا می کند و میزان MCV نیز ممکن است کاهش پیدا کرده یا حتی طبیعی باشد.

در بیماری های کبدی یا بیماری هایی که مغز استخوان را درگیر می کنند مانند آنمی آپلاستیک تولید سلول های خونی در مغز استخوان با کاهش مواجه می شود. بنابراین میزان هموگلوبین خون کاهش پیدا می کند و MCV افزایش پیدا می کند اما میزان rdw می تواند در محدوده نرمال تا بالا قرار گیرد.

 

تفاوت RDW-SD  و  RDW-CV

RDW-CV : بر اساس اندازه متوسط گلبول های قرمز و میزان تعقر آن ها به دست می آید.

RDW-SD : اندازه حقیقی تفاوت در میزان تعقر گلبول های قرمز بدون در نظر گرفتن اندازه متوسط آن ها

 

نتیجه گیری

RDW میزان تفاوت ابعاد گلبول های قرمز را نشان می دهد و ممکن است بالاتر یا پایین تر از محدوده طبیعی براورد شود. شایع ترین دلیل افزایش RDW کم خونی ناشی از فقر آهن یا کمبود ویتامین ب12 و فولات می باشد. اگر در جواب آزمایش خونتان مقدار RDW زیاد یا کم است بهتر است برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید و از مصرف خود سرانه داروهایی مثل مکمل های آهن به بهانه کم خونی اجتناب کنید. همانطور که گفتیم حتی قرار گیری میزان RDW در محدوده نرمال نیز نشان دهنده عدم بیماری نمی باشد و باید توسط پزشک با توجه به بررسی دیگر فاکتورهای آزمایش خون آنالیز شود.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

9 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر ازمایشی که دادم RDW حداکثرش نوشته 46.3 باید باشه مال من ۴۶.۵ هست دو دهم بیشتر از نرمال هست این نگران کننده هست ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

  2. سلام..آزمایش خون دادم همه فاکتورهای خونم دررنج نرمالن اما RDWپایین تر و در حد ۹ هست..این ممکنه خطرناک باشه؟؟

  3. سلام. تو برگه جواب آزمایشم جلوی rdw نوشته L یعنی پایین . خیلی استرس دارم میشه راهنماییم کنید مفهومش چیه؟

    1. سلام دوست عزیز. نگران نباشید و به خودتون استرس وارد نکنید دلایل مختلفی می تونه باعث کاهش RDW بشن به پزشکتون مراجعه کنید تا بدون خطا و ابهام در مورد این دلایل با شما صحبت کند.

  4. سلام ممکنه منو راهنمایی کنید RDW من خیلی بالاست دو روز دیگه نوبت ویزیت دکتر دارم که جواب اژمایشم رو چک کنه، میشه تا اونموقع منو از نگرانی دربیارین و بگین الزاما دچار تالاسمی نیستم؟ اخه بعضی از علائمش رو دارم

    1. سلام دوست عزیز، چرا فکر می کنید ممکنه دچار تالاسمی باشید؟ نمیشه صرفا به خاطر چند علائم و بالا بودن RDW احتمال تالاسمی بدید، علائم بیماری های خونی شباهت زیادی با هم دارن و تشخیصش فقط از عهده پزشک بر میاد. تا روز ویزیت پزشک صبر کنید و از گمانه زنی و برچسب بیماری های مختلف به خود زدن جدا پرهیز کنید.

  5. سلام و درود. من علائم کم خونی رو دارم اما هر بار که از پزشک می خوام برام آزمایش RDW تجویز کنه میگه مشکلی نداری و نیازی به این ازمایش نیست. چه کار کنم پزشک مجاب بشه به تجویز این آزمایش؟

    1. سلام و درود دوست عزیز، مسلما اطلاعات و سواد پزشک بیشتر از من و شماست بنابراین به نظر من بهتره که به حرف پزشکتون اعتماد کنید و از انجام این آزمایش منصرف شوید اما چنان چه احساس می کنید علائم اصلی کم خونی مانند ضعف شدید جسمانی، سر گیجه، سر درد و … را دارید بهتر است به یک پزشک دیگر مراجعه کنید و علائمی که دارید را با او در میان بگذارید و در خواست تجویز آزمایش RDW نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 6 =

همچنین بخوانید
ایمپلنت cmi یک ایمپلنت کره ای است، که به علت مقرون به صرفه بودن و کیفیت مناسب، در سطح جهان محبوبیت زیادی دارد. در این مقاله به بررسی کامل ایمپلنت کره ای cmi به همراه تاریخچه و انواع آن می پردازیم.
پیشرفت‌های برجسته هوش مصنوعی در علم پزشکی مورد بررسی قرار می‌گیرد که شامل تشخیص بیماری‌ها، پیش‌بینی نتایج درمانی و بهبود مدیریت بیماران است. این تکنولوژی‌ها تأثیر بزرگی بر بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینه‌های درمانی دارند.
تعویض دریچه قلب با دریچه مصنوعی یا بافتی به منظور بهبود عملکرد قلب استفاده می‌شود. این روش جراحی خطراتی از جمله عفونت‌ها، خونریزی و مشکلات قلبی را می‌تواند به همراه داشته باشد.