درخت نارون چیست؟ معرفی درخت نارون و شرایط نگهداری و پرورش درخت نارون در خانه یا آپارتمان – آب خاک دما نور کود مناسب برای مراقبت از درخت نارون که در زیر به تمام این موارد اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

 

درخت نارون چیست؟

در مباحث قبلی به معرفی چند نوع از گیاهان مناسب برای پرورش در آپارتمان پرداختیم. در این قسمت قصد داریم یکی از درختان زیبا را به شنا نعرفی کنیم که می توانید آن را علاوه بر محیط بیرون در منزل نیز پرورش دهید و از زیبایی آن لذت ببرید. درخت نارون را علاوه بر زیبایی با مقاوم بودن آن در برابر خشکی می شناسند. نارون دارای چوبی بسیار منحصر به فرد می باشد که از آن در موارد بسیار زیادی استفاده می شود.

از نارون برای ساخت بونسای بسیار استفاده می شود و به همین دلیلی دارای طرفداران بسیاری است. این درخت روش نگهداری سختی ندارد و می توانید آن را با رعایت نکاتی که در ادامه مقاله به آن ها اشاره می کنیم پرورش دهید. در این مقاله روش نگهداری و عوامل محیطی موثر بر رشد این گیاه را بررسی کرده ایم. اگر علاقمند به داشتن این درخت زیبا در باغچه منزل خود هستید با ما همراه باشید.

 

درخت نارون چیست

درخت نارون با نام علمی Ulmus spp  و نام انگلیسی Elm  از جمله درختان بسیار زیبا با چوبی مرغوب و مقاوم در برابر خشکی است. نارون از خانواده Ulmaceae  است و بومی آسیای مرکزی و نیم کره شمالی می باشد. این درخت زیبا می تواند تا ارتفاع 30 متری نیز رشد کند . دارای برگ هایی به رنگ سبز تیره و انبوه است. نارون دارای انواع مختلفی است که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

نارون چینی یا برگ ریز  Ulmus parvifolis

نارون اوجا(اورجا) Ulmus carpinifolia

گونه نارون چتری Ulmus densa

گونه ملج  Ulmus glabra

گونه نارون برگ‌ریز(ایرانی ) Ulmus boissieri

 

در قسمت بعدی به معرفی شرایط محیطی مناسب برای رشد درخت نارون خواهیم پرداخت.

نام گیاه : درخت نارون

نام علمی گیاه : Ulmus spp

نام انگلیسی گیاه : Elm

خانواده گیاه : Ulmaceae

بومی :  آسیای مرکزی و نیم کره شمالی

 

خاک مناسب برای نگهداری از درخت نارون

خاک را می توان از مهمترین عوامل موثر بر رشد گیاه معرفی کرد. خاک ها با توجه به نوع بافتی که دارند به دو دسته خاک های سبک و سنگین طبقه بندی می شوند. به عنوان تعریفی خلاصه از خاک های سنگین و سبک می توان گفت خاک سبک به انواعی از ترکیب خاک ها گفته می شود که با توجه به مواد ترکیبی برای ساخت آن ها دارای ساختاری درشت تر، تهویه بهتر و البته از همه مهم تر میزان نفوذپذیری آب بالا تری هستند.

از طرف دیگر خاک های سنگین دارای بافتی فشرده تر و ترکیباتی ریزتر و میزان نفودپذیری آب کمتری هستند و می توانند به مدت طولانی تری آب را درون خود نگه دارند. آب از میان خاک های سنگین به علت دارا بودن بافت فشرده تر آن ها به سختی عبور می کند. گیاهان مختلف با توجه به ساختار خود به ترکیبات متفاوتی از خاک ها برای رشد خود نیاز دارند. برای رشد این گیاه باید از خاکی استفاده کنید که آب را به خوبی از خود عبور دهد استفاده از خاک های سنگین سبب صدمه رسیدن به گیاه می شود ( به علت انباشته شدن رطوبت )

از مزایای این گیاه می توان به سازگار بودن آن با انواع خاک ها و رشد آن اشاره کرد اما استفاده از خاک های سبک سبب افزایش سرعت رشد گیاه می شود. استفاده از خاک هایی که در ترکیب خود شامل شن هستند می تواند برای رشد گیاه مناسب باشد. استفاده از خاک های شور و دارای ph بالا می تواند سبب سوختن گیاه شود.

برای تامین مواد مغذی مناسب برای رشد گیاه می توان از کودهایی با نسبت مساوی فسفر و پتاسیم استفده کرد. مقدار نیتروژن باید دو برابر میزان فسفر و پتاسیم باشد. می توانید برای تغذیه گیاه از کودهای 20-20-20 استفاده کرد. در فصل بهار هر سال باید کوددهی گیاه را شروع کنید. توجه کنید کوددهی بیش از اندازه می تواند سبب سوختن گیاه شود پس طبق دستور مندرج روی کود از آن برای گیاه استفاده کنید.

 

آبیاری مناسب برای درخت نارون

آبیاری از مهمترین عوامل موثر بر رشد هر گیاهی است. هرچند گیاه نسبت به خشکی مقاوم باشد نیز باید میزان آبیاری متوسطی را داشته باشد تا بتواند به خوبی رشد کند. میزان آبیاری هر گیاه و تعداد دفعات آبیاری به توجه به ساختار گیاه و شرایط اقلیمی تعیین می شود. برخی از گیاهان برای رشد خود به غرقاب شدن نیاز دارند و باید خاک آن ها همراه مرطوب باشد اما برخی دیگر به میزان آبیاری کمی نیاز دارند. آبیاری نقش موثری در رشد مناسب و سلامت گیاه دارد که باید طبق دستور برای هر گیاهی رعایت شود تا به گیاه آسیبی نرسد.

آبیاری این گیاه به این صورت است که پس از کاشت آن را هر روز به صورت عمیق آبیاری کنید و پس از اینکه کمی رشد کرد ماهانه چهار مرتبه آبیاری نیز برای رشد گیاه کافی است. باید خاک گیاه را کنترل کنید و زمانی که سطح خاک خشک شد برای بار بعدی گیاه را آبیاری کنید. در زمان رشد و جوان تر بودن درخت به میزان و تعداد دفعات آبیاری بیشتری نیاز دارد. آبیاری بیش از اندازه به دلیل انباشته شدن آب بین ریشه ها می تواند سبب پوسیدگی ریشه های گیاه شود. از طرفی می تواند سبب زرد شدن و ریزش برگ های گیاه نیز شود. کم بودن میزان آبیاری نیز می تواند سبب قهوه ای شدن و ریزش برگ های گیاه شود.

 

نور مناسب برای نگهداری درخت نارون

نور نیز از فاکتورهای بسیار مهم در پرورش هر نوع گیاهی است و محدوده نوری را می توان از عوامل مهم و شاخصه های هر نوع گیاهی تعریف کرد. برخی از گیاهان سایه پسند هستند و برخی فقط می توانند در تابش مستقیم خورشید رشد کنند. در مورد درخت نارون و محدوده نوری مناسب برای رشد آن می توان گفت این درخت به نور کامل و مستقیم نور خورشید برای رشد خود نیاز دارد و باید آن را در مکانی آفتاب گیر بکارید.

شرایط نگهداری از درخت نارون

در صورت کاشته شدن در سایه درخت به سمت نور خورشید رشد می کند. در صورت کم بودن نور دریافتی برگ های گیاه رنگ پریده می شوند و گیاه رشد مناسبی نخواهد داشت.

 

دمای مناسب برای پرورش درخت نارون

دما نیز مانند نور از فاکتورهای بسیار مهم در رشد هر گیاهی است که با توجه به شرایط اقلیمی آن گیاه تعیین می شود. برخی از گیاهان نسبت به سرما حساس هستند و برخی دیگر فقط در دماهای پایین می توانند گلدهی داشته باشند. به هر حال محدوده دمایی مناسب برای رشد هر گیاهی متفاوت است و گیاهان در این محدوده دمایی رشد بهتری دارند.

این درخت می تواند محدوده های دمایی متفاوت را به خوبی تحمل کند و در آن ها رشد مناسبی داشته باشد. گرمای هوا را تا 35 درجه سانتی گراد به خوبی تحمل می کند البته بهتر است در تابستان ها که دمای هوا بالا است از سایه برخوردار باشد زیرا در غیر این صورت برگ های گیاه دچار سوختگی خواهند شد. کاهش بیش از اندازه دمای هوا نیز می تواند سبب تیره شدن و ریزش برگ های گیاه شود.

 

روش تکثیر و پرورش درخت نارون

برای تکثیر این درخت روش های متفاوتی وجود دارد . قلمه زدن ، کاشت بذر و پیوند از راه هایی است که برای ازدیاد این درخت از آن ها استفاده می شود . یکی از مناسب ترین روش ها برای تکثیر این درخت زیبا قلمه زدن است. در این قسمت به معرفی روش های قلمه زدن  کاشت بذر برای تکثیر درخت نارون می پردازیم. برای این کار باید از قلمه ای از درخت را استفاده کنید که هم سبز و جوان باشد و هم دارای ساختاری نرم و انعطاف پذیر باشد و چوبی نباشد.

معمولا این نوع قلمه را هر سال در اواسط بهار تهیه می کنند و باید طول آن در حدود 15 سانتی متر باشد. معمولا برگ های یک سوم از قسمت های پایینی را از قلمه جدا می کنند. قلمه های درخت را باید در ترکیبی از پیت ماس و پرلیت بکارید. قبل از اینکه قلمه ها را بکارید باید این ترکیب را خیس کنید و اجازه دهید تا میزان آب اضافی از آن خارج شود. سپس باید قلمه ها را در عمق حدود 2/3 از ارتفاعی که دارند در این ترکیب بکارید.

سپس باید دوباره قلمه ها را آبیاری نمایید. قلمه ها برای رشد مناسب خود به رطوبت نیاز دارند. برای اینکه بتوانید رطوبت مورد نیاز را برای قلمه ها فراهم کنید می توانید نایلونی را بر روی گلدان بکشید. در این حالت ریشه زایی قلمه ها سرعت می گیرد. برای رشد قلمه ها باید آن ها را در مکانی که نور زیادی دارد قرار دهید اما توجه داشته باشید که نور فیلتر نشده یا مستقیم برای قلمه ها ضرر دارد و باید نوری غیر مستقیم را دریافت کنند.

دمایی که برای نگهداری قلمه ها باید فراهم کنید بهتر است 18 تا 20 درجه سانتی گراد باشد. در این دما رشد قلمه ها سریع تر انجام می گیرد. در صورتی که از قلمه هایی از درخت که دارای حالتی نیمه چوبی هستند استفاده می کنید باید در نظر داشته باشید که ریشه زایی این نوع قلمه ها با سرعت کمتری نسبت به قلمه های سبز و جوان و نرم انجام می گیرد. در صورتی که هنگام جدا کردن قلمه ها از درخت نارون مدتی بعد قصد دارید آن ها را در گلدان بکارید بهتر است در این مدت قلمه ها را در آب نگهداری کنید تا پوسیده نشوند. زیرا در غیر این صورت سبب کند شدن ریشه زایی در قلمه های درخت می شود.

پرورش درخت نارون

روش دیگر برای تکثیر درخت نارون استفاده از بذرهای این درخت است. بذر های این درخت معمولا در ماه های میانی بهار هر سال آماده برای کاشت هستند . پس از جمع آوری بذر ها باید آن ها را به مدت حدود 2 شبانه روز در مکانی قرار دهیم که دارای تهویه مناسبی باشد. برای این کار می توان از کیسه های پارچه ای استفاده کرد. به علت خشک شدن رطوبت بذر های تازه این کار ار انجام می دهیم.

بذر ها باید به صورتی کاشته شوند که حدود 0.5 سانتی متر از آن ها در بستری که برای کاشت بذرها فراهم کرده ایم فرو رود در واقع بذر های درخت نارون را به صورت سطحی می کاریم. برای کاشت بذر ها بهتر است از ترکیب خاک برگ و شن استفاده کرد. پس از کاشت بذر ها باید حدود 0.5 سانتی متر خاک برگ را روی سطح بذرهای درخت بپاشیم تا کاملا خاک برگ روی بذر ها را احاطه نماید. برای رشد بذر ها باید آن ها را در مکانی که نور زیادی دارد قرار دهید اما توجه داشته باشید که نور فیلتر نشده یا مستقیم برای بذر ها ضرر دارد و باید نوری غیر مستقیم را دریافت کنند. سطح خاک باید همواره مرطوب باشد زیرا بذر ها در این حالت می توانند به خوبی جوانه بزنند و رشد کنند.

 

منبع: nikstar.ir

مطالب پیشنهادی
نظرات

5 پاسخ

  1. سلام، وقت به خیر . با تشکر از مطالب خوبتون ، جاهایی که نارون اوجا وجود داره دیدم در اطرافش چیزی شبیه پاجوش به تعداد فراوان دیده می شه. می خواستم بپرسم اینها نارون های جوانه زده از بذر هستند (به شکل خود رو) یا از روی ریشه های گسترده شده نارون خارج می شن؟ ظاهرا این نارون ریشه های بسیار گسترده و تهاجمی داره و می تونه با همین روش منطقه زیادی رو از گونه خودش پر کنه؟

  2. سلام. مطلبتون برام مفید بود و جالب. ما معمولا درختای نارون رو توی پارک ها میبینیم و کوه و دشت. برام جالب بود که میشه با تکنیک هایی که گفتین توی باغچه خونمون هم پرورشش بدیم. یه سوالی که برام پیش اومده اینه که توی متن گفتین با هر نوع خاکی می تونه سازگار بشه ولی بهتره از خاک سبک براش استفاده کنیم. میشه بگید منظور از خاک های سبک چی هست و از چه ترکیباتی تشکیل میشن ؟

    1. سلام دوست عزیز. خیلی خوشحالم که کطلب براتون مفید و کاربردی بوده. در مورد سوالی که مطرح فرمودید یباید عرض کنم خدمتتوند که همونطور که توی مقاله هم توضیح دادیم بارها ، خاک هایی که برای کاشت گیاهان مختلف از آن ها استفاده می شود به دو دسته خاک های سنگین و سبک طبقه بندی می شوند. خاک های سنگین به خاک هایی گفته می شود که دارای بافتی فشرده تر و ذرات تشکیل دهنده ریزتری هستند. منافذ بین ذرات خاک های سنگین کم است و به همین دلیل تهویه کمتری دارند. به عبارت دیگر آب را از میان خود دیرتر عبور می دهند و در واقع آب به مدت طولانی تری در این خاک ها وجود دارد. از طرفی در مقابل خاک های سنگین نوع دیگری از خاک ها به نام خاک های سبک وجود دارند که بر خلاف خاک های سنگین دارای بافت درشت تری هستند و به خوبی از میان آن ها هوا عبور کرده و تهویه مناسبی دارند. این نوع خاک ها می توانند به سرعت آب را از میان خود عبور می دهند و مدت زیادی آب را درون خود نگه نمی دارند. از این نوع خاک ها برای گیاهانی استفاده می شوند که باید برای آن ها زهکشی مناسب فراهم شود. زیرا در صورت استفاده از خاک های سبک آب هایی که هنگام آبیاری کف گلدان جمع می شوند می توانند به سرعت از گلدان خارج شده و سبب پوسیدی ریشه های گیاه نشوند . خب این تعریف انواع خاک ها. حالا در مورد ترکیباتشون میشه گفت خاک های سبک می تونن ترکیبی از شن درشت یا ماسه معمولی باشن. کلا هم ترکیبی که بتونه خیلی سریع آب رو از خودش عبور بده مناسبه. معمولا هم ترکیباتی رو توشون استفاده می کنیم که بافت درشتی داشته باشن مثل سنگریزه و شن. امیدوارم تونسته باشم مطلبی رو براتون توضیح بدم که براتون مفید و کاربردی باشه. موفق باشید

  3. ممنون بابت مطلبتون، نارون یه درخت زیبا و مقاوم هست. با توجه به نقاوم بودنش توی اقلیم هایی که شرایط محیطی گیاه رو شامل نمیشن میشه پرورشش داد؟

    1. سلام.
      با رعایت شرایط نگهداری می تونید توی سایر مناطق هم پرورشش بدید. البته جز مناطقی که خیلی سردسیر هستن و باید شرایطی مثل گلخونه برای درخت فراهم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 3 =

همچنین بخوانید
گل ابری یک گیاه زینتی زیبا و محبوب است که به دلیل شکوفه‌های زرد، آبی و بنفش متنوع خود، جذابیت خاصی به باغ‌ها و بالکن‌ها اضافه می‌کند. این گل دارای رشد سریع و مقاومت به شرایط آب و هوایی مختلف است که آن را به انتخاب مناسبی برای عاشقان گل و گیاه تبدیل می‌کند.